Взрив на камина уби парнаджия и рани камериерка

Взрив на камина уби парнаджия и рани камериерка | StandartNews.com

Благоевград. Силна експлозия разтърси апартаментен комплекс „Две реки" в местността Бельов баир край Разлог във вторник по обяд. При мощния взрив в ресторанта на хотела пострада тежко 47-годишният парнаджия Петър Корунов, ранена бе и 46-годишната камериерка Даниела Кимова. Двамата веднага са транспортирани към болницата в града.

Взривната вълна е откъснала краката на работника. По-късно мъжът издъхна в здравното заведение от получените комбинирани травми и загуба на кръв, бил е и в травматичен шок. Лекарите са предприели всички животоспасяващи действия, но не са успели да го спасят.

Жената е на командно дишане, но няма опасност за живота й.

Сигналът за инцидента е получен в РУП - Разлог около 11.40 часа на тел. 112. На място са пристигнали екипи на пожарната и полицията. За случая е уведомена и Районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

Към 11.30 днес парнаджията решил да запали камината, която е с водна риза и се намира в ресторанта на комплекса. В обекта, който разполага с 250 места, нямало електричество, ползвал се генератор. Камината не е работила дълго време. Експерти допускат, че водата вътре е била замръзнала, и при разширяването на леда от нагряването водната риза експлодирала.

Експлозията е избила външната стена на ресторанта откъм езерото. Навън е изхвърлено почти цялото оборудване – столове, маси, изпочупени са витрини. Няколко часа огнеборците разчистваха руините, за да се извърши оглед. Паднал е и окаченият таван над камината. Районът бе отцепен.

Минути след като Петър запалил дървата, камината се взривила. „Тази камина не е съоръжение с повишена опасност. Тя обаче е свързана към отоплителната система на комплекса, която се захранва от две котлета от по 400 киловата мощност. Водната риза е иззета от полицията. При огледа установихме, че е прекъсната връзката между камината и разширителния съд на инсталацията, затворени са спирателните кранове. По този начин се е вдигнало налягането във водната риза, която от взрива се е разрушила", обясни шефът на Инспекцията за държавен технически надзор в Благоевград Костадин Башов.

Комплекс "Две реки" е апартаментен и е разпродаден на различни собственици. Намира се между планините Пирин и Рила, на 7 км от Разлог и на 12 км от Банско. В Разлог хората са шокирани от нелепия трагичен инцидент и от смъртта на своя съгражданин. Загиналият е семеен, има две дъщери, които са студентки. Според близки съпругата му е на гурбет в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай