Взрив и пожар в оръжейна край Казанлък (ОБЗОР)

Ръководството на оръжейната "Арсенал" и полицията се разминаха във версиите какво е предизвикало пожара

Взрив и пожар в оръжейна край Казанлък (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стара Загора. Огромен пожар се разрази в погребите на казанлъшката оръжейна „Арсенал" в местността Бузово кале над с. Бузовград късно вечерта в петък и стресна не на шега не само местните хора, но и казанлъчани. Селото е само на 2-3 км от Града на розите. Според очевидци пламъците са се издигали страховито на 30-40 м над земята, чували са се и взривове. Общинската противопожарна служба и ведомствената пожарна на оръжейното дружество са реагирали веднага и за по-малко от час са потушили стихналите вече пламъци.

Още докато бушуваше огънят обаче плъзнаха различни версии за случилото се. „Горят треви и храсти в района на оръжейните складове над с. Бузовград, няма взривени боеприпаси, не са пострадили и хора", успокои първа съгражданите си кметицата на Казанлък.

Малко по-късно изпълнителният директор „Арсенал" Ибушев на мястото на пожара поясни пред медиите, че са се самозапалили стари нитро-пластини. Те били като фотографски ленти, лесно запалими и горели изключително бурно. Затова и на моменти се е виждал такъв голям огнен стълб във въздуха. Оръжейният шеф е признал, че от експлозията металният покрив на склада е изхвърчал във въздуха, и за това са се чули силни взривове. Експлодирали боеприпаси обаче няма, твърдеше тогава Ибушев.

По-късно обаче версията му беше опровергана от директора на областната дирекция на МВР в Стара Загора, комисар Иван Чолаков. „Това, което е горяло, е барут. Това са данните, които сме получили от фирмата", заяви той. Според него няма данни за умисъл, но криминалистите ще бъдат по-категорични след повторния оглед и в светлта част на деня.

Думите на полицейският шеф накараха и ръководството на „Арсенал" да коригира първночалната си версия за причините, предизвикали големия пожар. „Освен нитро-пластини, в склада е имало и около 1 тон баруг", признаха с половин уста шефовете на оръжейната.

Освен противоречивите сигнали за случилото се, казанлъшката оръжейна „Арсенал" и всичко свързано с нея за пореден път се оказаха непристъпни не само за медиите, но и за контролните органи. Стана ясно, например, че екоинспектори от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите не са били допуснати до района на взривения склад под претекст, че нямали застраховки за подобен инцидент. Така и не стана ясно в момента на взрива отделили са се някакви вредни вещества във въздуха над селото, а и към близкия Казанлък.

„Екипи на полицията и пожарната продължават работа по изясняване на причините и установяване на щетите от снощния пожар в артилерийски склад на завод "Арсенал" в Бузовград", съобщи в събота старозагорският губернатор Живка Аладжова. Районът продължава да бъде отцепен, но пожарът е овладян и локализиран още в петък вечерта и няма опасност за здравето и живота на населението в района. Аладжова уверява, че в складовете ще влязат следователи и специалисти, за да уточнят причините за инцидента.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай