Не са взривени боеприпаси край Бузовград

Горели са нитропластини, обясни директорът на оръжейната

Не са взривени боеприпаси край Бузовград | StandartNews.com

Казанлък. В складовете на военния завод в местността Бузово кале над с. Бузовград, които пламнаха снощи, няма взривени боеприпаси. Това съобщи изпълнителният директор на казанлъшката оръжейна "Арсенал" Христо Ибушев пред електронния сайт Кazanlak.com. Директорът веднага е пристигнал на мястото на пожара. Според него са се самозапалили стари нитро-пластини. Те са като ленти на фотоапарат, лесно горими и горят изключително бурно. Затова на моменти се виждаше такъв огнен стълб във въздуха, обясни експертът.

По информация на Оперативния щаб на място, става въпрос за пожар в артилерийски склад, в който са се съхраняват огромни количества барут. Това съобщи пред бТВ главен комисар Иван Чолаков - директор на МВР-Стара Загора. "Към настоящият момент не можем да говорим за умисъл. Това, което е горяло, е барут. Това са данните, които сме получили от фирмата", каза той.

От експлозията металният покрив на склада е изхвърчал във въздуха, и това се чу като силен взрив. Експлодирали боеприпаси обаче няма, няма и пострадали хора или огнеборци.

Пожарникарите останаха цялата нощ на мястото на инцидента. Още снощи пожарът беше овладян и локализиран, районът остава отцепен.

Сигналът за инцидента бе подаден в 21.04 ч. в петъчната вечер. Веднага на мястото заедно с аварийните противопожарни екипи пристигнаха кметът на село Бузовград Михаил Янушев и областният управител на обл. Стара Загора Живка Аладжова. Министър-председателят Пламен Орешарски разпореди да бъдат взети всички необходими мерки и следи ситуацията до пълното й овладяване, съобщиха от Министерски съвет.

Няма загинали и пострадали, няма опасност и за хората от близките населени места. Районът е заграден от полицейски екипи от ОДМВР-Стара Загора, достъпът е ограничен. Предстои щателен оглед за изясняване на обстоятелствата и причините за инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай