Петък,

Втората пенсия ще се наследява и от братя

От: Администратор -
2553
Втората пенсия ще се наследява и от братя
A
A
A

Натрупаните пари за втора пенсия в частните универсални пенсионни фондове ще може да се наследяват и от братя, сестри и племенници. Това предвиждат предложените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване, става ясно от писмен отговор на министър Владислав Горанов на въпрос на депутати от Реформаторския блок.

В момента натрупаните пари за втора пенсия може да се наследяват само по права линия - съпруга на починалото осигурено лице, както и неговите деца/внуци или родители/баба и дядо. С промените в КСО в кръга на наследниците се включват и съребрени роднини като братята и сестрите на осигурения.

Парите за втора пенсия обаче ще се наследят в няколко случая. Първият е, ако осигуреният почине, преди да е получил право на пенсия. Наследниците ще получат натрупаните пари и ако осигуреният е решил да получава срочна пенсия от частния фонд. Но ако е използвал натрупаните парите във фонда, за да си договори безсрочна пенсия, за наследниците няма да има нищо. Проектът на закон дава и още една възможност.

При настъпване на пенсионна възраст човек да може да вкара част от парите си за втора пенсия в общ пул (технически резерви) на самото пенсионно дружество и от там да получава пожизнена пенсия. А останалите пари да запази по личната си сметка, като тази сума ще може да се изтегни наведнъж, да остане за наследниците или да се добави в общия пул на по-късен етап.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички