Всяко дете пести налози

Всяко дете пести налози | StandartNews.com

София. Две данъчни преференции за семействата с деца се предвиждат от 2015 г. Те се залагат с промените на закона за данък върху добавената стойност, които бяха приети на второ четене от парламентарната бюджетна комисия. Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца, обясни Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите. Тя посочи, че до 2007 г. също е имало подобна преференция и идеята е да се започне с тази първа стъпка и при възможност сумата да бъде увеличена. Преференцията ще се ползва в началото на 2016 г. с подаване на годишните данъчни декларации за 2015 г. Като се намали облагаемият доход с 200 лв. за едно дете, върху тази сума няма да се дължи данък от 10% и така семейството ще спести 20 лв.

Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв. Така той ще спести данъци в размер на 200 лв.

Общият ефект за бюджета от двете преференции ще е около 25 млн. лв., каза Петкова. По данни на НСИ децата в България са около 1,086 млн., но не за всички тях може да се предостави преференцията, защото някои живеят в социални домове, а на други и двамата родители са безработни, каза Петкова и изчисли, че около 800-900 хил. деца ще могат да се ползват от преференцията и това ще е средно около 25 лв. за семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай