ВСС отхвърли интегралната бюлетина

ВСС отхвърли интегралната бюлетина | StandartNews.com

София. Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли въвеждането на интегрална бюлетина за избора на главен прокурор. След разгорещени дебати 12 души се обявиха "против", а 10 я подкрепиха. Двама, сред които и шефът на Висшия административен съд (ВАС) Георги Колев, се въздържаха.

"Изборът е еднократно и едновременно волево действие. Чрез старата система този принцип е нарушен", заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев след гласуването. На практика, с отхвърлянето на интегралната бюлетина членовете на ВСС запазиха старото статукво. Това означава, че при избора на главен прокурор на 20 декември първа ще бъде гласувана кандидатурата на Сотир Цацаров, тъй като тя е потъпила първа по време в съвета. Ако той получи две трети от гласовете при тайно гласуване, другите кандидатури въобще няма да бъдат подложени на вот.

Това, според защитниците на старата система, не било проблем, защото при двата избора - за шеф на Националното следствие и за и.д. главен прокурор, никой от загубилите кандидати не бил обжалвал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай