Всички шофьори на камиони на психотест

Всички шофьори на камиони на психотест | StandartNews.com

Всички шофьори, които извършват превози за собствена сметка с камиони или автобуси, задължително ще трябва да минат на тест за психологическа годност. Това гласят промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП), които са внесени от Министерски съвет в парламента. Според действащите в момента текстове, само водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, трябва да минават на психотест.

Това са например шофьорите на тирове и на междуградски автобуси. Водачите, извършващи превоз за собствена сметка обаче, също могат да бъдат причислени към групата на т.нар. професионални водачи, чието основно задължение е управлението на моторни превозни средства, пише в мотивите към законопроекта. Затова не е обосновано изключването им от обхвата на изискването за психологическа годност предвид, че на практика извършват една и съща дейност с шофьорите, извършващи превози срещу заплащане, гласят мотивите.

По отношение на безопасното шофиране и личностните качества на водача е без значение видът на превоза и дали той се извършва срещу заплащане или за собствена сметка, пише още в мотивите. Това означава, че с промените в ЗАП и шофьорите в земеделските кооперации и дори собствениците на земя, които сами превозват например торове и селскостопанска продукция до и от полето, мляко от фермите до мандрите и пр., също ще трябва да минат на изпит за психологическа годност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай