Понеделник,

Всички шофьори на камиони на психотест

От: Администратор -
1507
Всички шофьори на камиони на психотест
A
A
A

Всички шофьори, които извършват превози за собствена сметка с камиони или автобуси, задължително ще трябва да минат на тест за психологическа годност. Това гласят промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП), които са внесени от Министерски съвет в парламента. Според действащите в момента текстове, само водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, трябва да минават на психотест.

Това са например шофьорите на тирове и на междуградски автобуси. Водачите, извършващи превоз за собствена сметка обаче, също могат да бъдат причислени към групата на т.нар. професионални водачи, чието основно задължение е управлението на моторни превозни средства, пише в мотивите към законопроекта. Затова не е обосновано изключването им от обхвата на изискването за психологическа годност предвид, че на практика извършват една и съща дейност с шофьорите, извършващи превози срещу заплащане, гласят мотивите.

По отношение на безопасното шофиране и личностните качества на водача е без значение видът на превоза и дали той се извършва срещу заплащане или за собствена сметка, пише още в мотивите. Това означава, че с промените в ЗАП и шофьорите в земеделските кооперации и дори собствениците на земя, които сами превозват например торове и селскостопанска продукция до и от полето, мляко от фермите до мандрите и пр., също ще трябва да минат на изпит за психологическа годност.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички