Всеки асансьор с телефон

Всеки асансьор с телефон | StandartNews.com

Всеки асансьор трябва да бъде оборудван с телефон за връзка със сервизната фирма. Само 30% от асансьорите имат аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка между кабината и служителя, който извършва обслужването, каза в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. В края на декември изтича дадения двугодишен срок да се постави в асансьорите "разговорно" устройство.

"Надзорните фирми, включително и Агенцията за метрологичен и технически надзор, ще проверяват за наличието на тези устройства, когато извършват годишните прегледи. Ако даден асансьор е минал преглед през септември тази година, това устройство ще се изисква през септември догодина. Има достатъчно време да се отстранят всички нередности", каза Везиева. "Искането за устройството е искане на фирмите, които поддържат асансьорите, защото в повечето от клетките няма сигнал. Когато има "разговорно" устройство е по-лесно да натиснеш бутон и да получиш връзка с поддържащата фирма", каза Везиева. "Комисията за защита на потребителите откри оферта, която е за 333 евро без ДДС. На сайта на КЗП ще бъде изложен списък с цените на устройствата и откъде могат да бъдат закупени", каза Везиева.

Професионалният домоуправител Цветелин Цонев обясни, че в Русе цената на устройството започва от 150 лв. и стига до 300 лв., а месечната такса за СИМ-картата е около 5 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай