Връзват семейни помощи с минималната заплата

Детски според нуждите, предлага Агенцията за закрила на хлапета

Връзват семейни помощи с минималната заплата | StandartNews.com

София. Всички семейни помощи да бъдат обвързани с минималната заплата. За това ще настоява пред институциите новата шефка на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Целта е подкрепата за децата в риск да не изостава от ръста на най-ниското месечно възнаграждение и инфлацията. Семейните помощи бяха отвързани от минималната заплата преди три години от правителството на ГЕРБ. С актуализацията на бюджета кабинетът на Пламен Орешарски ще завиши сегашните 189 лв., които всеки месец получават родителите на деца с увреждания, на 217 лв. Така се възстановява старото съотношение тези добавки да са 70% от минималната заплата. Редица семейни помощи обаче остават непроменени, въпреки че през последните две години минималната заплата скочи от 240 на 310 лв. Такива са например парите за майките без право на обезщетение за гледане на дете или за малчуганите с един починал родител.

Според Жечева трябва да се направят промени и в детските надбавки.

"Сумата да се определя индивидуално за всяко семейство, след оценка на неговата нужда", предлага новият шеф на ДАЗД. Месечната добавка от 35 лв., която сега получават семействата с доходи до 350 лв. за всеки член, е прекалено малка, смята Жечева. Един от първите анализи, с които тя ще се заеме, е как по-справедливо да се разпределят тези пари. В момента те се получават от над 800 000 деца.

Жечева, която доскоро беше в екипа на омбудсмана Константин Пенчев, отново ще върне на дневен ред неговото предложение помощи да получават и децата на самотните родители, а не само полусирачетата. Това искане на омбудсмана не бе уважено от институциите. "Проблемът е липсата на ясна дефиниция какво означава дете на самотен родител", коментира Жечева.

Затова тя ще инициира преглед на нормативната база за уеднаквяване на дефинициите. Новата шефка се обяви и за подпомагане на родителите, чиито деца не са приети в детски градини. За тях трябва да се създадат алтернативи - издаване на ваучери или друг вид помощи, смята тя. Дамата даде амбициозна заявка и да получи повече правомощия върху отделите за закрила на детето в страната. В момента те са към Агенцията за социално подпомагане. "Въпрос на анализи е дали тези отдели да бъдат извадени от АСП и да преминат към ДАЗД, но аз искам да имам конкретни правомощия при издаване на административни актове, когато отделите не са си свършили добре работата", каза Жечева.

Тя увери, че ДАЗД няма да преминава под шапката на Министерството на спорта и младежта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай