Връщат блясъка на тракийски Чудеса

Връщат блясъка на тракийски Чудеса | StandartNews.com

"Стандарт" първи показва предмети, които ще сияят в Париж

14 топреставратори на НИМ се заеха със съкровищата за Лувъра

Чудеса на траките връщат блясъка си в лабораторията на НИМ. 14-те топреставратори в музея вече поеха първите съкровища, които на 15 април ще засияят в Лувъра.

Бронзовата хидрия от V в. пр. Христа, открита от проф. Богдан Филов, е предметът в най-тежко състояние. Античният керамичен съд за вода и вино е изваден през 20-те години на миналия век от некропола в Мушовица могила край с. Дуванлии. Досега не е бил реставриран и показван. Съхранявал се е в пръстта, в която е открит. "Стандарт" първи публикува снимка на хидрията. В следващите 2 месеца тя ще бъде почистена милиметър по милиметър под микроскоп. Древната кана, оценена днес на 80 000 евро, е принадлежала на одриска принцеса, погребана в могилата заедно с бижутата и вещите си. Специалистите от НИМ ще възстановят и бронзовото й огледало. То ще седи в Лувъра до златните украшения на аристократката - огърлица, обеци, фибули (закопчалки) за дрехи. Древните бижута днес се оценяват на над 1 700 000 евро.

За да разберат французите как точно е живяла владетелката, до златните й накити ще бъдат изложени предмети от всекидневието й. Сред тях са сребърни съдове с изобразени със злато върху тях митологични сцени. Били са направени в Гърция по поръчка на принцесата.

В момента реставраторите възстановяват и няколко истински шедьовъра на античното грънчарство. Сред тях са керамични протоме и лекит от IV в. пр. Хр., открити в гроб номер 442 на древна Месембрия. Вазата е впечатляваща с релефната си украса.
Всички 1628 предмета от българската изложба в Лувъра ще минат през ръцете на специалистите в НИМ. За всяко от съкровищата се изработва легло от вата и стиропор, което плътно приляга в метални сандъци. "Куфарите" за път на ценностите са така направени, че дори да паднат от над 10 метра, предметите в тях остават непокътнати, колкото и крехки да са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай