Военноморските сили честват 135 години

Военноморските сили честват 135 години | StandartNews.com

София. Военноморските сили честват 135 години от своето създаване. Днес е кулминацията на тържествата. Точната дата на основаването на Военноморските ни сили е 12 август, но по традиция празника се чества през втората неделя на месец август. 

Морската сигурност придобива все по-голямо значение заради усложнената обстановка в Черно море и по света, с операциите срещу тероризма и пиратството, каза днес във Варна министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Той участва в церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2014 на Висшето военноморско училище. Гости на тържеството бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, офицери от ВМС, представители на местната и държавната власт.

Министърът благодари на българските военни моряци за службата им и за това, че винаги оказват помощ на обществото при нужда. Като последен пример за това Шаламанов посочи действията на ВМС при бедствието в Аспарухово.

Министърът изрази удовлетвореност от степента на взаимодействие между флота, сухопътните войски, ВВС и Гранична полиция.

Той посочи, че с реализацията на националната програма "България в НАТО 20/20" фокусът ще бъде усъвършенстване на съществуващите системи и купуване на нови, които ще са във взаимодействие със съседните страни и с държавите от ЕС и НАТО.

Министърът и началникът на отбраната наградиха най-добре представилите се младежи от випуск 2014. Кортик на ВМС получи отличникът на випуска лейтенант Ваня Орманова. Наградите за първенците на отделните специалности Станимира Стефанова и Мила Пенева, бяха бинокли.

Всички млади офицери получиха днес и първото си назначение в редиците на ВМС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай