Военни камиони с ракети по "Хемус" (ОБЗОР)

Военни камиони с ракети по "Хемус" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Договаряме изтребителите в края на август

Тежки камиони с военна техника и ракети може да затруднят движението по магистрала "Хемус" в петък. За това предупреди военният министър Николай Ненчев на заседанието на правителството вчера.
"Искам да ви помоля за вашата подкрепа - от 14 август ще започне превозването на тежка техника по "Хемус", защото имаме едно голямо учение в Шабла", обърна се Ненчев към премиера Бойко Борисов. Техниката ще започне да се превозва в 18 часа вечерта в петък. Очаква се тя да пристигне в Шабла в 6 часа на другия ден.

"Вероятно ще започнат атаки от най-различни източници, но мисля, че няма основание за каквото и да е безпокойство - техниката си е наша", допълни Ненчев. Той уточни, че учението ще се проведе от 24 до 29 август в Шабла.
"Ще се вземат всички мерки за сигурност. Ако може преместването да се направи в ненатовареното време, в работни дни, когато е по-малък трафикът", коментира Борисов. Премиерът не пропусна да се поинтересува и как върви договарянето с Полша на ремонта на изтребителите в армията.

"Скоро ще подпишем междуправителствен договор, на 27, 28 и 29 август вероятно ще подпишем и меморандум за разбирателство и сътрудничество", докладва военният министър. Според Ненчев само една процедура бави парафирането на договорите, тъй като отнемала повече време.

България преговаря с Полша за ремонт на самолетите ни МиГ-29, тъй като договорът за тяхната поддръжка с руската компания "РСК МиГ" изтича през септември. Първоначално ремонтът трябваше да се възложи на същата компания, но министърът на отбраната отказа да подпише заради високата цена - 80 млн. лева. По-късно Ненчев обяви, че му е предлаган подкуп, за да си затвори очите. Прокуратурата образува проверка по случая, но доказателства не бяха открити. Освен ремонта на самолетите МиГ-29 се очаква България да купи и нов боен самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай