Воден режим върна бригадите в Неделино

Кметът моли Орешарски и министри да отпуснат пари

Воден режим върна бригадите в Неделино | StandartNews.com

Неделино. Бригадирското движение от годините на соца възкръсна в Неделино. По неволя 1500 местни жители копаят с кирки и лопати вече трети ден водопровод за родопското градче. Всъщност драмата с водата е стара, но сега положението е станало нетърпимо заради продължителното засушаване. Река Неделинска, от която се е снабдявало градчето, е пресъхнала напълно.

Заради въведения режим в Неделино и съседните 12 по-малки селища чешмите текат само два часа в денонощието. Освен безводието тежката миризма от обратните води, които се изливат в пресъхналите речни корита, и пълчищата комари също мъчи местните хора, а кметът Стоян Беширов се опасява от избухване на епидемия. Освен наложения със заповед воден график, съвсем като в приказката за Неволята, кметът с официална заповед разпореди прокопаването на канал за нов водоизточник и изкара цялото население на работа. Никой не се противи, защото жаждата и проблемите са им дошли до гуша.

Лопати хванаха от чиновници до учители, но най-много са възрастните доброволци. Става въпрос за тежък труд, на баир, а трябва да се прокопаят цели два километра за тръбите.

Целта е неизползван извор, който преди е осигурявал вода за съседното село Старцево.

След два дни къртовска работа, в която наравно с мъжете работят и жените, каналът беше прокопан до градския водопровод.

Там обаче се оказа, че трябва още около километър, за да се положат тръбите и да се свърже с мрежата. Кметът Беширов е благодарен на областния управител на Смолян инж. Кръстанов за бързата реакция и подкрепа за работата. Вчера кметът разпореди и доставка на минерална вода за хората, търси начин и за достъп на водоноски до домакинствата в кварталите.

"Допълнителният водопровод няма да реши проблема с безводието и драконовския воден режим, но поне ще облекчи графика и вместо по 2 часа хората ще имат вода поне за 5 часа в денонощието", обясни Беширов. Той има договорка с ВиК за вкарването на допълнителния водоизточник, който ще има воден дебит около 7 литра в секунда и ще стига по гравитачен път.

Кметът е силно притеснен от критичната ситуация в града и околните селища, затова спешно е разпоредил изготвянето на авариен проект за дълбок сондаж за вода от нов кладенец, който трябва да е готов до 10 септември. Паралелно стартира и изграждане на бараж на реката край село Крайна. Там бентът е скъсан и подземните води изтичат, вместо да се съберат в кладенците на селото, а продължителното засушаване и без капка дъжд от месеци съвсем са влошили положението. Сега обаче пред кмета стои и проблемът с парите за нов водоизточник.

Беширов спешно е поискал среща с премиера Пламен Орешарски. "Ще търся пари от всички възможни институции", заяви градоначалникът и се зарича да прокара път до министерството на околната среда и водите, както и до строителното ведомство, за да получи държавно финансиране за нов водоизточник.
"Всичко живо е на бригадата, цялата общественост работи на доброволни начала, както са строени Хаинбоаз и Димитровград през 50-те години, но държавата сега трябва да ни помогне. Ако е за копаене, ние ще копаем колкото трябва, но милионите трябва да ги осигури държавата, защото не можем сами да се справим с всичко", обобщи кметът.

Сами си прокараха и шосе

През пролетта в Неделино близо 1000 души с кирки и лопати изкопаха сами, на абсолютно доброволни начала, път към съседното село Долен, община Златоград. Прокопаното трасе от около 2,6 км е било черен тесен път и ще съкрати наполовина разстоянието до най-близкия областен град - Кърджали, а оттам за Хасково и Пловдив. Така хората в Неделино планират, че ще стигат много по-бързо до бъдещото ГКПП на Маказа. Пътят ще се ползва и от още три общини - Баните, Мадан и Ардино. Сега от Неделино до Кърджали шосето е около 65 км, а по новото трасе пътуването ще се намали на 36 км. Местните хора доброволно са предоставили части от имотите си за прокарването на трасето.
За пускането на пътя има готов проект от 20 години за около 4,8 млн. лева, актуализиран е бил няколко пъти, но никой не го финансирал. Сега местните хора се надяват да им отпуснат 3 млн. лв., за да направят с тях 3 моста и да асфалтират трасето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай