Внимавайте с тези 5 здравословни храни. Ето какви опасности крият

Продуктите, които натрупват холестерол

Внимавайте с тези 5 здравословни храни. Ето какви опасности крият | StandartNews.com

Не всички храни трябва да се консумират ежедневно, дори и полезните. И в случая причината не се крие единствено в това, че в диетата трябва да присъстват разнообразни продукти.

 Диетологът д-р Оксана Дмитриева споделя, че дори най-здравословните, органични и непреработени храни, които се включват в графа "здравословни", не трябва да присъстват в ежедневната диета.

Според лекаря тези храни могат да спрат процеса на отслабване, да допринесат за натрупването на холестерол, да създадат голяма тежест върху храносмилателния тракт. Ето кои са те:

Риба тон

Неслучайно я сравняват с говеждото, тъй като съдържа много полезни вещества. Въпреки това, освен необходимите ни витамини и минерали, червеният тон съдържа и живак. Съответно, колкото по-често ядете тази риба, толкова по-бързо натрупвате запас от опасно вещество в кръвта. И това няма да ви направи по-здрави.

 Сушени плодове

Oт една страна, те са много полезни и могат да заменят сладкишите. Но от друга страна, поради липсата на вода в пулпата на сушените фурми, кайсии, сливи, те съдържат повече захар, отколкото пресните им събратя. Ето защо не трябва да прекалявате с тях.

 Скариди - животинският протеин в скаридите може да натовари стомаха. Той е по-трудно смилаем.

Плодови сокове

Индустриалните плодови сокове са нездравословни, тъй като съдържат не само захар, но и изкуствени аромати. Резултатът е истинска калорийна бомба. Диетолозите дори не ги определят като напитка, а като вид висококалорична храна.

Кръстоцветни зеленчуци (спанак, зеле)

Ползите им за здравето са безспорни.

Те съдържат не само витамини и фибри, полезни за стомашно-чревния тракт, но и вещество, което може да попречи на усвояването на йод. Колкото по-често ядете зеле, толкова по-големи са шансовете ви да получите хипотиреоидизъм или друго заболяване на щитовидната жлеза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай