Внимание: Стресът руши имунитета

Най-често срещан симптом на твърде много стрес е главоболието

Внимание: Стресът руши имунитета | StandartNews.com

Стресът е изключително опасен, тъй като може да засегне всички аспекти на живота ни, включително нашите емоции, способности за мислене и поведение, физическото ни здраве. Той причинява производството на високи нива на кортизол – хормона на стреса. Ако кортизолът се произвежда непрекъснато, започват възпалителни процеси в тялото.

Стресът влияе различно на хората в зависимост от предразположението на всеки човек към заболявания на конкретни органи или системи. При стрес някои се оплакват от главоболие, други имат обриви и т.н. Ако сте стресирани, първо трябва да установите каква точно е причината. Дали това се дължи на работата ви, на някакъв личен проблем, на прекомерното количество ангажименти.

Стресът потиска образуването на белите кръвни клетки, които помагат за борбата с инфекциите. По този начин отслабват съпротивителните ни сили. Затова хората, страдащи от хроничен стрес, са по-податливи на вирусни заболявания като грип и обикновена настинка, както и други инфекции. Високите нива на стреса водят и до депресия, а това претоварва имунната система.

Най-често срещан симптом на твърде много стрес е главоболието. Установено е, че хроничното главоболие се предхожда от някакво стресиращо преживяване. Хроничният стрес може да допринесе за дългосрочни рискове за сърцето и кръвоносните съдове – хипертония, инфаркт или инсулт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай