Петък,

Владика подстрига бивш министър

От: Администратор -
3531
Владика подстрига бивш министър
A
A
A

Кристиан Кръстев стана иподякон на церемония в обновен храм в Берлин

Владика подстрига бивш министър. Българската православна църква се сдоби с още един помощник на литургия след обновяването на храма "Св. Цар Борис Покръстител" в Берлин. Бившият транспортен министър в служебния кабинет "Райков" - Кристиан Кръстев, беше подстриган за иподякон от митрополита ни в Европа Антоний. На тази позиция той може да помага във всички епархии в богослужението като свещоносец, четец и пр. Това не го прави духовник, а само мирянин, който има право да се включва в богослужението. Според правилата в църквата, ако иска да стане дякон, което е първата свещеническа степен, той трябва да се венчае и съпругата му да одобри този негов избор. А може завинаги да си остане иподякон, без значение дали е венчан или не.

В деня, в който целият свят празнува 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, българите в германската столица бяха първо на църква, а после сред множеството пред Бранденбургската врата. На 9 ноември паството празнува 1 г. от интронизацията на новия митрополит за Европа Антоний. И се поздрави с основния ремонт на храма "Св. Цар Борис Покръстител". Църквата е с нов под, укрепена срещу срутване, с локално парно и обновен интериор. В подземието й в момента се изгражда епархийски център. За празника от България бяха дошли митрополитите на Варна Йоан и на Стара Загора Галактион, игуменът на Троянския манастир Сионий, духовници, шефът на правителствената дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, приятели на дядо Антоний, сред които бившият премиер Пламен Орешарски, бизнесмени.

25-ата годишнина от падането на Стената беше другата основна тема сред българите на църковните празненства. Целият град живее с този юбилей и за него в Берлин се бяха стекли милиони туристи. В събота трафикът стигна до кошмарни измерения заради стачката в железниците и надземното метро, а част от подземната железница беше затворена за ремонт. В събота вечер за всеобщо облекчение стачката беше отменена.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички