Владика подстрига бивш министър

Владика подстрига бивш министър | StandartNews.com

Кристиан Кръстев стана иподякон на церемония в обновен храм в Берлин

Владика подстрига бивш министър. Българската православна църква се сдоби с още един помощник на литургия след обновяването на храма "Св. Цар Борис Покръстител" в Берлин. Бившият транспортен министър в служебния кабинет "Райков" - Кристиан Кръстев, беше подстриган за иподякон от митрополита ни в Европа Антоний. На тази позиция той може да помага във всички епархии в богослужението като свещоносец, четец и пр. Това не го прави духовник, а само мирянин, който има право да се включва в богослужението. Според правилата в църквата, ако иска да стане дякон, което е първата свещеническа степен, той трябва да се венчае и съпругата му да одобри този негов избор. А може завинаги да си остане иподякон, без значение дали е венчан или не.

В деня, в който целият свят празнува 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, българите в германската столица бяха първо на църква, а после сред множеството пред Бранденбургската врата. На 9 ноември паството празнува 1 г. от интронизацията на новия митрополит за Европа Антоний. И се поздрави с основния ремонт на храма "Св. Цар Борис Покръстител". Църквата е с нов под, укрепена срещу срутване, с локално парно и обновен интериор. В подземието й в момента се изгражда епархийски център. За празника от България бяха дошли митрополитите на Варна Йоан и на Стара Загора Галактион, игуменът на Троянския манастир Сионий, духовници, шефът на правителствената дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, приятели на дядо Антоний, сред които бившият премиер Пламен Орешарски, бизнесмени.

25-ата годишнина от падането на Стената беше другата основна тема сред българите на църковните празненства. Целият град живее с този юбилей и за него в Берлин се бяха стекли милиони туристи. В събота трафикът стигна до кошмарни измерения заради стачката в железниците и надземното метро, а част от подземната железница беше затворена за ремонт. В събота вечер за всеобщо облекчение стачката беше отменена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай