Вижте небостъргачите на бъдещето. Топ 10 /ФОТО/

Новите Вавилонски кули ще бъдат изградени до няколко години

Вижте небостъргачите на бъдещето. Топ 10 /ФОТО/ | StandartNews.com

Новите Вавилонски кули. Така архитектите наричат небостъргачите на бъдещето. 10 от тях са с готови проекти и ще се появят в следващите няколко години в САЩ, Канада, Япония, Дания, променяйки завинаги облика на градовете. Те не са от бетон. Напротив – изглеждат ефирни и прозрачни с конструкцията си от стъкло и нови, екологични материари.

Ето топ 10 на новите небостъргачи:

1. Vista Tower в Чикаго

Проект небоскреба Vista Tower в Чикаго от бюро Studio GangПочти завършената Vista Tower в Чикаго е проектирана от американския архитект и основател на Studio Gang Джейн Ганг. Когато се отвори в края на 2021 г., тя трябва да бъде най-високата сграда, създавана някога от жена. Vista Tower е висока 348 метра и ще допълни трите най-високи небостъргача в града - Кулата на Уилис, Международния хотел и Кулата на Тръмп.

Vista Tower изглежда като кули, свързани помежду си с различен брой етажи. Особеността на сградата е вълнообразната фасада от синьо-зелено стъкло. По време на работата си Ганг се вдъхновява от формата на кристали и скъпоценни камъни - флуорит и сапфир. В природата минералите са под формата на пресечени пирамиди. Като ги обръща и свързва, архитектът забелязва, че е възможно да се постигне вълнообразен ефект. Атмосферата на небостъргача се допълва от местоположението срещу езерото Мичиган и река Чикаго - водата се отразява в стъклото, създавайки усещане за плавно движение.

Разработката на проекта е за 950 милиона долара. Кулата ще бъде оборудвана с 400 жилищни апартамента и хотел. Дизайнерите са избрали специфична гама за всеки апартамент. Спектърът на нюансите също е предложен от минерали - топаз, аметист, флуорит или сапфир.

2. 50 Hudson Yards в Ню Йорк

Проект небоскреба 50 Hudson Yards в Нью-Йорке от бюро Foster + Partners58-етажна сграда е на британската архитектурна фирма Foster + Partners. Сградата ще е висока 308 метра. Дизайнерите решиха да "сглобят" небостъргача от три обемни фигури, различни по размер, създавайки образа на масивни стъпала. Основните строителни работи вече са завършени. По традиция архитектите използват бетонни и стоманени конструкции като основни материали, а фасадата е облицована с 11,4 хиляди стъклени панели.

След откриването небостъргачът ще бъде даден за офиси на компании. Авторите са искали да направят "ново поколение офис площи, които привличат таланти." Повече от 70 процента от 50 Hudson Yards вече са отдадени под наем.

3. Торонто, Канада

Проект небоскреба The One в Торонто от бюро Foster + Partners306-метровият небостъргач The One ще отвори врати през 2023 г., превръщайки се в най-високата сграда в Канада. От 1976 г. тази титла се държи от 298-метровия небостъргач First Canadian Place.

Новата „игла” ще се появи на кръстовището на улиците Блор и Йонге в Торонто. За правоъгълната сграда са избрани светлинни панели, върху които ще бъдат поставени хоризонтални и вертикални бронзови греди в цвят шампанско. Елементите ще подчертаят разделението на етажи и ще удължат силуета на небостъргача. The One разполага с 560 апартамента, включително дуплекс мезонети с изглед към езерото Онтарио, както и спа център, библиотека, фитнес център, магазини и ресторанти.

4. The Spiral в Ню Йорк - новата центлала на Pfizer

Проект небоскреба The Spiral в Нью-Йорке от бюро BIGДатският архитект и основател на BIG бюрото Бьорг Енгелс реши да подкрепи статута на Ню Йорк като града с най-много небостъргачи. Той проектира 65-етажната сграда на The Spiral. 314-метровата кула ще отвори врати през 2022 г. в района на Хъдсън Ярдс и ще се превърне в централа за производителя на коронавирусни ваксини Pfizer. Служителите ще заемат 14 етажа.

Небостъргачът ще бъде построен във формата на спирала, но вместо обичайната плавна структура ще бъде „изрязан“ с масивни блокове. На няколко нива ще бъдат разположени тераси с растения и ще бъдат оборудвани зони за отдих. Според Ингелс подобен дизайн се връща назад до култовата сграда на Древна Месопотамия - зиккуратът - и помага за по-ефективното планиране на сградата. Дизайнерите не се отклониха от каноните и избраха стъклото като основен материал. Строителите вече са покрили по-голямата част от фасадата.

5. Tower C в китайския град Шенжен

Проект небоскреба Tower C в китайском городе Шэньчжэнь от бюро Zaha Hadid ArchitectsЕдин от най-прогресивните проекти на бъдещето е Tower C, който ще се появи през 2027 г. в китайския град Шънджън. Дизайнерите очакват, че заедно с прилежащия парк сградата ще оформи ново обществено пространство.

Небостъргачът ще бъде издигнат под формата на две кули, най-високата от които ще достигне 400 метра. Те ще бъдат свързани чрез плавен преход, а под него ще има многоетажен подиум с тераси и градини. Особеността на сградата е откритата централна зона, където ще могат да се събират хора. Кулите са облицовани със стъкло със стъпаловидна текстура, която създава сянка и насърчава циркулацията на въздуха.

Архитектите планират да създадат център за иновации и технологии от Tower C, а вътре в него ще се помещават офиси, хотели и художествени галерии. Те искат да направят небостъргача възможно най-екологичен - да използват рециклирани материали за строителство и да оборудват вътре система, която въз основа на метеорологичните данни автоматично регулира консумацията на електроенергия и събира вода.

6. Towers в Маями

Проект небоскреба The Towers в Майами от бюро Foster + PartnersАрхитектите на британското бюро Foster + Partners ще построят небостъргачи не само в Ню Йорк и Торонто. Стигнаха до Маями. До 2023 г. в района на Брикел ще бъде издигнат висок 320 метра небостъргач под формата на две свързани кули. Планираше се да бъде построен още през 2008-2009 г., но желанията на разработчика бързо изчезнаха поради икономическата криза. Седем години по-късно Foster + Partners поеха проекта, решени да го довършат.

След две години сградата ще изглежда като паралелепипед, типичен за високото строителство, който ще се разшири отдолу с помощта на масивни греди. Небостъргачът ще бъде оборудван и с парцели с растения, откъдето ще се отвори гледка към града. В The Towers архитектите ще се грижат за пешеходците и ще направят мястото удобно за разходка - паркингът ще бъде скрит под земята, а небостъргачът ще приютява ресторанти, магазини и художествени галерии. Квадратните метри на кулата ще бъдат използвани и за жилища - там ще се появят 660 апартамента. Досега разработчиците са решили да не шокират потенциалните купувачи с цената на имотите и да запазят цените в тайна.

7. Приказната кула в датския град Бранд

Проект небоскреба Bestseller Tower в датском городе Бранде от архитектора Дорте МандрупДорте Мандруп, архитект и основател на собствена компания, предложи да се преобрази селският пейзаж на малкия датски град Бранд със съвременен елемент. До 2023 г. тя планира да построи висок 320 метра небостъргач за централата на модната компания Bestseller A/S. Тя ще се превърне в най-високата сграда в Западна Европа, заемайки първо място от 309-метровия небостъргач The Shard в Лондон.

На сайта разработчиците искат да свържат два свята - градски и селски. Стъклената сграда ще се издигне над безкрайното поле, където е позволено да пасат овце. Архитектурната композиция ще бъде допълнена от няколко ниски сгради, превръщащи района в офис. Покривите ще бъдат покрити с растителност - техниката на проектиране се обяснява с желанието за екологосъобразност и желанието за създаване на "благоприятна за климата" сграда.

8. Torch Tower в Токио, Япония

Проект небоскреба Torch Tower в японском Токио от бюро Sou Fujimoto ArchitectsЯпонският архитект Су Фуджимото влезе в битката за надмощие при изграждането на небостъргачи. До 2028 г., заедно с Mitsubishi Jisho Sekkei, той планира да построи най-високата сграда в Япония и столичата Токио - Torch Tower (в превод от японски „факла“). В заглавието има скрита метафора - разработчиците замислят да „осветят града с факла“. Фуджимото проектира „корона“ за бъдещата конструкция - горно продължение, с помощта на което ще достигне заветната височина от 390 метра.

Горната част на извитата форма ще бъде повдигната върху масивни греди, което ще направи възможно изграждането на наблюдателна площадка вътре. Небостъргачът ще бъде остъклен, покрит с растения и мека настилка. Според Фуджимото той иска да твори „не обект“, а „място за хора“. Архитектът ще постигне прилики с факла с помощта на топъл оранжев оттенък и осветяване на стаята през нощта. В интериора на небостъргача ще се помещават офиси, хотел и магазини.

9. Супертънкият небостъргач в Торонто

Проект супертонкого небоскреба в канадском Торонто от бюро Herzog & de Meuron и студии QuadrangleИзобилието от проекти в Торонто направи града един от най-популярните обекти за изграждане на небостъргачи. Местното студио Quadrangle и швейцарската архитектурна фирма Herzog & de Meuron Architekten решиха да построят супер тънък небостъргач с височина 324 метра - 87 етажа.Кулата ще бъде облицована със стъкло, за да може хората вътре да наблюдават града от панорамните прозорци. Досега разработчиците са представили само строителния план, но дизайнерите вече са се погрижили за интериора - всички прозорци на небостъргача ще бъдат затворени с регулируеми дървени щори. Първите 16 етажа на кулата ще бъдат използвани за офиси, останалите ще бъдат оборудвани с жилищни апартаменти, а на последния етаж ще бъде отворен ресторант.

10. Говорещите кули на Гери

Проект небоскребов в канадском Торонто от архитектора Фрэнка ГериАрхитектът Франк Гери, известен по цял свят с дръзките си проекти като „танцуващата къща“ в Прага и музея Гугенхайм в Билбао, стигна и до родния си Торонто. През 2012 г. той изобрети комплекс от три небостъргача за града, но след известно време изостави една от кулите, решавайки да направи останалите две по-високи. Небостъргачи ще се появят на Кинг Стрийт. Единият от тях ще достигне височина 298, а другият - 262 метра. Датата на завършване е неизвестна.

Дизайнът ще наподобява паралелепипеди с различни форми, насложени един върху друг по хаотичен начин. Част от фасадата ще е с гладко стъкло, а друга - в блестящ метал. Според Гери той е искал да подчертае индивидуалността на всяка кула, но в същото време да създаде усещането, че те „говорят помежду си“. Особеността на небостъргачите е външният им вид. Променя се в зависимост от ъгъла. Помещенията вътре ще бъдат предоставени за жилищни апартаменти, хотел, художествена галерия и кампуса на най-големия канадски университет за изкуство и дизайн OCAD.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай