Вицето на Дянков: На оня свят пари няма (обновена)

Бюджетната комисия прие "данък лихва" на второ четене

Вицето на Дянков: На оня свят пари няма (обновена)  | StandartNews.com

София. На оня свят пари няма. Така зам.-финансовият министър Владислав Горанов защити въвеждането на новия налог от 10% върху спестяванията ни. Това стана в з комисия по бюджет и финанси, където бяха приети промените в Закона за ДДС на второ четене.

Новият данък влиза в сила от 1-ви януари следващата година. Той ще засегне срочните депозити. Няма да се облагат безсрочните и детските влогове, и разплащателните сметки.
Предложението да се въведе необлагаем минимум беше отхвърлено.

Не може да се въведе необлагаем минимум, защото това би означавало, че трябва да се въведе подобен праг за всички видове доходи на физическите лица, обясниха логиката си от ГЕРБ.

Според финансовото министерство данъкът се въвежда, за да има справедливост и да се облагат всички доходи на хората, а не само заплатите например. Финансовият министър Симеон Дянков спомена нееднократно, че при нов мандат ще въведе и други данъци, като например върху арендата от земеделските земи. В последния момент отпадна хрумването му да се облагат печалбите от борсата и от хазарта.

Новият налог обаче се въвежда най-вече,за да може правителството да вдигне пенсиите от 1 април догодина, както обеща. При 9.8% средно увеличение на априте на възрастните хора на кабинета не му достигаха около 150 млн. лв., за да реализира плана си. Точно толкова пък с еочаква да влязат в хазната с новия налог.

"Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен. Да се увеличат пенсиите, ще се вземат пари от данъците на лихвата по депозитите", каза по този повод Александър Радославов от БСП.

"Искам да уточня, че на оня свят пари няма", контрира обаче зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Новият данък от 10% ще трябва да се плати дори ако днес си направите депозит с авансова лихва и си вземете полагащия ви се доход, стана ясно още днес. Депозитите с авансово изплащане на лихвата ще бъдат облагани с новия десятък в момента на изтичане на срока им, а не при авансовото изплащане на лихвата. Така с данъка ще се облагат и пари, които реално влизат в джоба ви през 2012 г., преди новият налог да е влязъл в сила.

Този текст беше добавен при гласуването на второ четене на промените в данъчните закони от бюджетната комисия към парламента от председателя й Менда Стоянова. Мотивът за промяната е, че няма гаранция, че гражданинът, които е получил лихвата си авансово, няма да наруши договора по депозита.

Например, ако вложите 1000 лв. за 1 година с 5% авансова лихва, ще получите 50 лв. доход в мига на договаряне на депозита. Но ако изтеглите парите си предсрочно, в някои случаи се налага наказателна лихва, достигаща 7%, което означава, че ще получите сумата си със 70 лв. по-малко и няма да имате доход, който да бъде обложен. На вчерашното заседание на бюджетната комисия окончателно стана ясно, че данък ще се плаща само за срочни депозити. Без налог остават лихвите по разплащателни и спестовни сметки, както и по детските влогове.

От Асоциацията на банките пък не отговориха дали разходите, направени от банките за внасяне на налога на гражданите, ще бъдат обект на допълнителна такса. Причина за това е, че от асоциацията не могат да отговорят от името на всички банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай