Вицепремиерът даде старт на II тур на Чудесата

Вицепремиерът даде старт на II тур на Чудесата | StandartNews.com

Димитровград. Вицепремиерът Даниела Бобева заедно с главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова даде старт на втория тур на гласуването "Чудесата на България". Тази година българите избираме кое е откритието на новото хилядолетие, с което най-много се гордеем.

Бобева призна, че цяла нощ се е готвила, като е прегледала един куп материали за 20-те обекта, които влизат във финалната битка. Дамата гласува по време на дискусията, организирана от в. "Стандарт" в Димитровград. Тя обаче запази в тайна вота си, за да не накланя везните в полза на избрания от нея археологически обект.

До началото на ноември всеки изкушен от историята и археологията по нашите земи може да даде вота си на www.bgchudesa.com.

Още с пускането на брояча за II тур във вторник за броени часове близо 10 000 души гласуваха на сайта. Ентусиазирани от дискусията, димитровградчани бързо набраха скорост и отново изстреляха на първото място неолитния човек от Кар Дере. Битката за първото място стана гореща в първите часове, тъй като щом видяха преднината на местните, хората в страната също се активизираха. Така Цари Мали град край Балчик бързо набра преднина и зае второ място, а Провадия-Солници остана трети.

 

Нов саркофаг за Крумчо

 

Нов саркофаг ще има Неолитният човек от Кар дере, който спечели народния вот в първия етап от електронното гласуване на в. "Стандарт" за топ 10 на най-големите археологически открития на новото хилядолетие. Скелетът ще бъде поставен в специална витрина, която поддържа постоянна влага и температура. Това обеща кметът на Димитровград Иво Димов, след като д-р Веселина Вандова алармира, че почвата, в която костите са изложени в градския музей, започва да се пука и има реална опасност находката да бъде изгубена. Вандова е зам.-ръководител на разкопките през 2009 г., при които е открит Неолитният човек, когото местните хора наричат Крумчо.

Спасяват сградите от соца

Помощ за възстановяването на сгради от времето на тоталитаризма поиска кметът на Димитровград Иво Димов от вицепремиера Даниела Бобева. Догодина бригадирското градче ще стане 25-ият културен маршрут на "Атриум". Проектът на едноименната асоциация, в която Димов е член на управителния съвет, обхваща 11 държави от Югоизточна Европа и предвижда съхраняване на наследството на тоталитарните режими. По него Димитровград иска да превърне постройките в центъра си в музей на открито за тоталитарното наследство. Догодина градът ще е домакин на Асоциация "Атриум" и Димов иска да покаже на гостите от Европа освен древното и соцнаследството, което Димитровград пази. За целта сградите по проекта, които са частна собственост, трябва да бъдат обявени за паметници на културата.
Красимира Славова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай