Винят съдиите за гафа със САПАРД

Ченалова и Калпакчиев отказали да изискат разпитите от Мюнхен

Винят съдиите за гафа със САПАРД      | StandartNews.com

София. Прокурорите се хванаха за гушите заради провала на делото САПАРД. И в крайна сметка обвиниха съдиите. Апелативният обвинител Стойчо Ненков и колегата му от спецпрокуратурата Андрей Андреев си прехвърлят топката за оправдателните присъди на Марио Николов и сие. 

Групата бе осъдена от Софийски градски съд (СГС) за пране на пари, а после оправдана на следващата инстанция. Обвинението в лицето на бившата зам.-шефка на Софийска апелативна прокуратура Магдалена Лазарова протестира присъдите. После е избрана за член на новия Висш съдебен съвет и делото поема колегата й Стойчо Ненков. Изненадващо на 11 октомври обвинителят оттегля протеста срещу оправдателната присъда на Марио Николов с мотива, че е невинен. Според колеги на Ненков пък отказът от протест срещу двамата подбудители ще бъде използвана, за да може делото да се върне обратно в СГС.

Защо едно и също престъпление в Германия дават затвор, а у нас те пускат на свобода? Разковничето по делото САПАРД са двама немци - Улрих Райзахер и Михаел Енгелхардт, които доказват, че Марио Николов е точел европари с земеделска техника "секънд хенд". Двамата се признават за виновни в Германия и осъдени на по 2 г. затвор. У нас обаче показанията им не тежат в делото. Защо? Разпитите им е трябвало да бъдат изискани със съдебна поръчка, която не е направена от прокуратурата, обясни вчера пред "Стандарт" Стойчо Ненков. Но колегата му - спецпрокурор Андрей Андреев, контрира - "Има такава съдебна поръчка - по делото за източване на европари. И разпитите там са приети. По делото за пране на пари поискахме същото, но двама съдии отказаха в съдебни заседания - Румяна Ченалова и Калин Калпакчиев. Мотивите им бяха, че доказателствата са достатъчни и няма нужда от подобна съдебна поръчка", коментира вчера пред "Стандарт" прокурорът Андрей Андреев, който е обвинителят по делото пред СГС. Ченалова осъжда всички обвиняеми, а Калпакчиев ги оправдава.

Прокурор Ненков оправдава решението си да не обжалва и с друг гаф - за да докаже прането на пари, първо трябва да има т.нар. предикатно (предшестващо) престъпление. А според него това е невъзможно, защото делото е разделено. "Ако не бяхме ги разделили, още нямаше да има обвинителен акт, нито пък присъди. Това беше решение на целия екип прокурори, който наблюдаваше делото, а не еднолично мое", брани се прокурор Андреев. И твърди, че към делото за пране на пари е приложен както обвинителният акт от делото за източване, така и съдебната поръчка за разпитите на германците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай