"Видахим" спря, точела НЕК

"Видахим" спря, точела НЕК | StandartNews.com

Държавната компания губи милиони заради електричеството, което купува от заводската централа

От ноември уволнявали по трийсетина работници, 314 остават на улицата

"Видахим" - най-голямото предприятие във Видин и сред най-крупните в Северозападна България, ще затвори. Още в петък през обедната почивка служителите са започнали да изнасят вещите си. Във фирмата работят общо 446 души. Съкращения ще има в завода за пневматични гуми, Ремонтно-механичния завод и в ТЕЦ-а. Основната причина е финансова невъзможност на фирмата за осигуряване на работа и изплащане на трудовите възнаграждения и осигуровките, твърдят от ръководството.

Предизвестена ли беше смъртта на най-голямото предприятие във Видин - "Видахим"? Този въпрос мъчи жителите на най-бедния регион у нас - Северозападния. Днес компанията спира работа, а 314 работници остават на улицата. Официалният израз на ръководството обаче е: "замразява се временно работата на завода за гуми."
Съкращенията не са масови, обясни директорът на бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. От ноември досега всеки месец на трудовата борса се записват по 28 - 29 души. За да избегне условията за масово съкращение, които изискват предварително уведомление в службата по заетостта, ръководството е избрало този начин за освобождаване на персонала.
Най-напред е затворен заводът за гуми, но работници са освободени и от ремонтно-механичния завод и топлоелектрическата централа.
Общо без работа остават 21 ръководни служители, 120 специалисти и помощен персонал, 95 работници, 49 души машинен персонал и 13 общи работници. Вероятно освобождаването ще продължи по същия начин - постепенно, а не залпово.
Проверка на инспекцията по труда във Видин показва, че работниците са получили възнагражденията си за месец януари.

IN ENGLISH

На съкратените е обяснено, че причината за затварянето на предприятието е невъзможността да им осигурят работа. Като мотив са изтъкнати и последните промени в Закона за енергетиката. Според тях от 1 юли Националната електрическа компания /НЕК/ спира да изкупува тока на преференциални цени от заводски централи, ако те нямат ефективно производство. А на практика във "Видахим" производството на електроенергия се е превърнало в основна дейност в последните години. За тока компанията е имала гарантиран купувач - държавната НЕК, която й осигурявала солидна печалба, докато за гумите трябва да се търсят пазари.

"Силно съм обезпокоена от мотивите за случващото се. То не се дължи на законодателя и управляващите". Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петрова на извънреден брифинг в неделя. Тя уточни, че промените в закона за енергетиката са направени за свиване на дефицита в НЕК, който е над 3 млрд. лв. Още от 2002 г. НЕК изкупува по преференциални цени електроенергията от "Видахим". Общите приходи на предприятието са повече от 170 млн. лв., от които 141 млн. лв. са от изкупена електрическа енергия. "Това дружество на практика се е превърнало изцяло в производител на електроенергия, а приходите от други дейности са незначителни", подчерта Петкова. И посочи, че към настоящия момент само от "Видахим" НЕК генерира загуба от 15 лв. на мегаватчас. От 54 млн. лв. приходи в предприятието, разходите за заплати са едва 4 млн. лв., разкри още министърът. И каза, че ако "Видахим" желае, би могла да продава своята електроенергия на свободния пазар.

По неофициални данни месечно "Видахим" е получавала от държавата по 7 млн. лв. от продажбата на ток. Но през последните години НЕК бави плащанията или прави само частични плащания и дълговете й към "Видахим" вече са над 19 млн. лв. Работници, пожелали анонимност, смятат, че със затварянето на завода собствениците на фирмата извиват ръцете на държавата да изплати дълга си.
Заводската централа на "Видахим" не е единствената, за чийто ток НЕК плаща по специални тарифи. От тази практика се възползват много предприятия, тъй като законът го е позволявал. С поправките обаче източването трябва да спре. От това със сигурност ще има много недоволни. Но реално загубите на държавната НЕК са за сметка на всички данъкоплатци.

ТЕЦ-ът работи само с въглища от Донбас

Заводът досега е произвеждал индустриални гуми от 19 размера и селскостопански от 15 размера. В него са работили 174 души. Топлоелектрическата централа е пригодена да работи само с украински въглища. След началото на военните действия в Украйна доставките по Дунава стават нередовни. Това затруднява работата на централата. Втората причина за ограничаване на нейния обем са дължимите средства от НЕК.
За четвъртото тримесечие на 2014 г. "Видахим" е регистрирала загуба от 4,8 млн. лв. Загубите продължават да се трупат, което е най-вероятната причина ръководството да преустанови работата на завода и да намали броя на хората, работещи в ТЕЦ-а.
Дружеството има холдингова структура. То е публично и акциите му се търгуват на борсата "Видахим" е собственост на "Пристис груп- Водно строителство". Сред акционерите са Георги Христозов и Севдалина Димитрова, които държат 27% от акциите, и Борислав Ларинков с 30%.

Довършващ удар за региона

Михаил Миков, лидер на БСП

Случващото се във "Видахим" е най-голямото съкращение на работници за последните 15 години. Навремето ОДС започна убийството на "Видахим", а това правителство полага кръста. Ударът върху Видин ще бъде трагичен. Но това ще бъде и довършващият удар върху едно индустриално производство, каквото е гумопроизводството. Това е последното предприятие в България, което даваше възможност нашата индустрия да произвежда гуми. Да преквалифицираш хора, които са се занимавали с производство на автомобилни гуми, в копачи, в чистачи - това е изключително неприемлив вариант. Ситуацията с "Видахим" създава и едно усещане за несправедливост - изкупуваната от "Видахим" енергия е няколко пъти по-евтина от тази на американските ТЕЦ-ове и много пъти по-евтина от слънчевите съоръжения.

9 месеца хората ще имат обезщетение

Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в НС

Освободените хора от "Видахим" в следващите 9 месеца ще получават 90 процента от досегашното си възнаграждение. В този период има достатъчно програми и по ОПРЧР и други национални програми на труда и социалната политика за преквалификация. Няма напълно безболезнена реформа. Но реформата в сектор енергетика е много важна, защото тя сви дефицита на НЕК с близо 350 млн. лв. Заводските централи и топлофикациите, които ограничаваме, са с едни от най-скъпите цени на електроенергията. Конкретният казус с "Видахим" - цената е по-висока, отколкото на двете американски централи. В същото време с "Видахим" нямаме нито дългосрочен договор, нито какъвто и да е ангажимент от ЕС да изкупуваме тази енергия, защото тя дори не е високоефективно комбинирано производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай