Вежди Рашидов ще съдейства за реставрацията на "Св. Александър Невски"

Вежди Рашидов ще съдейства за реставрацията на "Св. Александър Невски" | StandartNews.com

София. Министърът на културата Вежди Рашидов посети днес „Св. Александър Невски" по покана на епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство, като увери, че ще съдейства на настоятелството за реставрацията на катедралния храм.

Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон помоли министъра на културата да съдейства за реализацията на големия проект за реставрация и консервация на патриаршеската катедрала. Храмът „Св. Александър Невски" отскоро има издаден документ за собственост и вече е възможно ремонтирането на величествената катедрала и реставрацията на ценните стенописи да стане по европейски програми, информират от пресцентъра на културното министерство.

„Ще направя всичко възможно да помогна, за да може да кандидатствате за финансиране по европейски фондове", увери министър Рашидов. С неговото съдействие ще бъде организирана и специална среща на епископ Тихон с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Темата е опазването на ценното българско културно наследство.

Негово Преосвещенство епископ Тихон каза, че се моли час по-скоро да стане готов новият български национален музей в Кв. 500 в центъра на София, чието изграждане с европари започна в предишния мандат на министър Рашидов. Настоятелите на патриаршеския храм „Св. Александър Невски" благодариха на Вежди Рашидов и за незабавната му намеса за реставрацията на ценната икона на Исус Христос от централния иконостас, която беше разкъсана преди две години от неизвестен нападател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай