Вежди съдейства за представяне на наши творци в Испания

Рашидов посрещна у нас Жозеп Феликс Бенц, президент на Кралския артистичен кръг в Барселона

Вежди съдейства за представяне на наши творци в Испания | StandartNews.com

Вежди Рашидов разговаря днес в София с гостуващия по негова покана в България Жозеп Феликс Бенц - президент на Кралския артистичен кръг в Барселона.

Двамата разгледаха някои от най-новите изложби в столицата и обсъдиха възможностите за разширяване на културния обмен между България и Испания. “Винаги съм полагал усилия да подпомагам представянето на българската култура далеч зад пределите на страната ни”, сподели  Рашидов.

Кралският артистичен кръг в Барселона е една от най-влиятелните арт организации в Европа. Г-н Бенц изрази готовността си да съдейства за представянето на български творци в Испания, защото талантливите ни автори са достойни за най-хубавите европейски галерии. Той разказа и за един от последните проекти на Кралския артистичен кръг, който е завладял публиката в Берлин, Шанхай, Пекин, Рим, Сен Тропе, Мадрид  - това е уникална фотоизложба от неизвестни моменти в живота на Пикасо. Фотосите са дело на близък до твореца фотограф, който го е следвал години наред. Те представят пред света непознатия Пикасо.

Кралският артистичен кръг в Барселона е основан през 1881 година от няколко известни художници  с цел да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.  През 1916 година крал Алфонсо XIII я признава с това име и й дава специален статут. Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели, който е средновековна сграда паметник на архитектурата в центъра на Барселона, е съставена от няколко уникални зали и е най-старата професионална галерия в Испания. Точно тук се е развила голяма част от каталунския модернизъм.

Най-високото отличие на Кралския артистичен кръг е Златен медал за принос към европейската и световната култура. Между изтъкнатите творци, които са носители на медала, е и Вежди Рашидов. Наскоро той стана и почетен член на Съюза на испанските художници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай