Ветеринарят нумизмат

Ветеринарят нумизмат | StandartNews.com

Д-р Иван Иванов колекционира готварски рецепти и дарява стари монети на музеи

"Колкото повече опознавам животните, толкова повече се замислям за отношенията между хората", казва Кафка. Това е любимият цитат на д-р Иван Иванов, директор на столичната зоологическа градина от 19 години.

Той казва, че обича животните повече от хората, защото животно лошо не му е сторило досега и е безкористно. А от хора е видял и злоба, и нелоялност. Заради любовта към животните директорът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов се е посветил на ветеринарната професия. Всичките над 3000 екземпляра в зоопарка са му като деца. Затова го боли сърцето, когато умират животни, особено напоследък. Само за броени дни издъхнаха мистериозно седем четириноги. Сред тях е и камилата Пешо, към която д-р Иванов е имал голяма слабост.

В далечната 1990 г. той отвори първия частен ветеринарен кабинет за домашни любимци в столицата. През 1995 г. е назначен за директор на Софийския зоопарк и до ден днешен е на този пост.

Д-р Иванов е разведен. Той е от Враца и от баща си Борис Лилов научил първите уроци в занаята, а дядо му пък е бил ветеринарен техник. Нито едно от двете му пораснали деца обаче не се занимава с ветеринарно дело. Синът му Борис (36 г.) има фирма за ремонт на автомобили, а дъщеря му Мая е завършила английска гимназия, в момента е по майчинство. Цялата фамилия се радва на 6-месечния й син, който носи името на дядо си - Иван. "Наследил е от мен усмивката", с гордост казва д-р Иванов.

В къщата на семейството винаги е било пълно с животни. И досега докторът страда за питбула Джамбо. Синът му Борис намерил кучето затворено от предишните си стопани в гараж без храна, за да умре от глад. Песът бил донесен в лекарския дом с кръвоизлив от побой, измършавял и куц. Докторът го приютил, лекувал го, но в крайна сметка животното починало от рак. От старост издъхнал сиамецът Блеки. В момента семейството отглежда две котки - персийката Кисми и сивата "улична превъзходна" Мърлата. Първата била много ленива и спокойна. Втората котка пък си спечелила името, защото била взета от улицата с чисто черна козинка, а когато я изкъпали, прахът от нея се отмил и станала сива. Мърлата се е научила да бяга, щом види отворен прозорец, но след дълги митарства се прибира в къщи и чака пред вратата.

Денят на д-р Иванов започва всеки ден в 5 ч сутринта с чаша кафе. Той е страстен планинар, обича да гледа кулинарни предавания и да колекционира рецепти. Специалитет му е печено агне по видински и сърнешко бутче, което кисне в марината няколко дни.

Другата голяма страст на д-р Иванов обаче освен животните е нумизматиката. Започнал е да събира монети още когато бил в четвърти клас - тогава колекционирал продупчени монети от престилките и герданите на жените. После разбрал, че тези монети нямат стойност. Спомня си, че тогава намерил в сандъка на дядо си огромна кутия със сребърни австроунгарски монети от времето на цар Борис III. Баща му, бивш офицер от царската армия, обяснил, че дядото е събрал монетите, за да поръча да му изковат нова сребърна сабя. Д-р Иванов е и дарител. Той е дарил своя колекция от 200 монети на автономните тракийски, македонски и римски градове на историческия музей в Ямбол през 1987 г. Те са особено ценни, тъй като са отпреди 2500-3000 години, единодушни са историците. Неведнъж д-р Иванов е дарявал старинни монети и на Националния исторически музей. Самият той не помни точния им брой. В семейния му архив обаче има 30 приемателно-дарителски протокола, които му е издал музеят. Сред тях са и документи за оръжия и шлемове, намерени по нашите земи. Средновековни български монети от времето на цар Иван-Асен до цар Иван Шишман и други от времето на княз Александър Батенберг, издирвани и събирани от д-р Иванов, има и във Великотърновския исторически музей. Средновековните са 60, а останалите около стотина. Въпреки че са му откраднали част от колекцията, д-р Иванов никога не се е отказвал от любимото си занимание. Продължава да колекционира старинни монети. Обича да казва, че хобито си е вътре в него и му доставя истинско удоволствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай