Великден е "Цар на дните" за православните в Русия

Великден е "Цар на дните" за православните в Русия | StandartNews.com

Москва. Освен строгия пост през Страстната седмица религиозните хора в Русия по възможност прекъсват работата, не се явяват на дела в съда, избягват развлеченията. Понякога властите амнистират и освобождават затворници.

В православна Русия, както и в другите православни страни, в понеделник започна Страстната седмица на Великия пост преди Възкресение Христово на 5 май. През всичките тези дни вярващите поменават спомена за страданията и смъртта на Спасителя Исус Христос за изкупление на греховете на човечеството.

Пасха, както още руснаците наричат Възкресение Господне, предизвиква и промени в обществения ред на някои места в Русия. В един от районите на Кубан традиционното честване на празника на труда 1 май с типичните манифестации тази година ще бъде пренесено на друга дата след Великден. Защото 1 май е в рамките на тазгодишната Страстна седмица. Това стана по искане на Руската православна църква, съобщи "Югополист".

"Разбираемо е, че в такива дни са важни религиозните ритуали, увеселенията не са уместни, защото Страстната седмица е време на скръб, а не на веселба", коментира представител на църквата в Павловския район на Кубан.

Страстната седмица в Русия започна с литургия и молебен, отслужен от руския патриарх Кирил в Донския манастир в Москва. В манастира се намира специалната пещ за приготвяне на мирото.

Руснаците неслучайно наричат Великден "Цар на дните". Защото за тях това е най-обичаният и тачен празник. По традиция на празничната трапеза ястията са толкова на брой, колкото са и дните на най-продължителния пост. Най-яркият символ на празника са разноцветни яйца в кошнички със свежа зеленина, които служат за украса на празничната трапеза. Още на сутринта на Велики четвъртък се пекат кулики - разновидност на познатия у нас козунак. Вечерта пък се приготвя и традиционната "пасха" от извара, сметана, стафиди, много яйца и захар. От великденската трапеза не отсъстват и традиционните за руската кухня печива с мая -пироги, млини и медени питки. Разнообразието от блюда е направо поразително: печено свинско, шунка, агнешко, пълнени патици, пуйки и гъски, млечни прасенца, домашни колбаси, сьомга, сирена и т.н. Големият пир започва в късното неделно утро на Великден.

В Украйна православните християни правят известните в цял свят великденски яйца "писанки". Изписват се сурови яйца, вътрешността на които е източена през фини дупчици в двата края на яйцето. Рисунките се правят с разтопен пчелен восък с помощта на специален инструмент, наречен "писачок". Всеки елемент, изрисуван върху писанките, има свое значение. Изобилието от символи обхваща няколко хиляди, които могат да бъдат обединени в следните групи: геометрични фигури, християнски символи, цветя, животни и птици, риби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай