Вдовица сънувала Исус пред чудото с иконата

Опашки пред лика на Христос в Пазарджик, молят го за изцеление

Вдовица сънувала Исус пред чудото с иконата | StandartNews.com

Дядо Николай ходил в храма, усъмнил се, че "сълзите" са от миро

След чудото с иконата на Исус Христос Пантократор в пазарджишкия храм "Успение Богородично" пред църквата се извиха опашки от миряни. Повечето от тях са дошли да се помолят за здраве или изцеление, а други просто, за да видят с очите си мирото, което се стича от ръцете на Вседържателя. Свещеници в храма не могат да бъдат открити, нито в съседното Архиерейство, пише в. "Пазарджишка Марица".

Според възрастна жена, Пловдивският митрополит Николай идвал в храма след чудото и заключил, че течността, която излиза от ръцете на Христос, не е миро. Жената не може да уточни как дядо владика е констатирал това. Но дочула, че митрополитът казал, че ако е миро, благоуханието му ще се разнася в цялата църква.


Субстанцията, която навръх Малка Богородица потече от старата икона, е започнала да изсъхва. Но тя отчетливо се вижда на изображението на Христос. В подкрепа на чудото застават вярващи, които споделят, че са виждали подобни икони в Русия. Там те също не мироточили постоянно, но въпреки това били признати за чудодейни.

"Свещениците са се прибрали, защото не знаят какво да обясняват на хората", споделя пред в. "Пазарджишка Марица" 30-годишна жена, която като останалите е поискала да види иконата с очите си. Според нея, ако вярата е всесилна, то всяка молитва ще стигне до Божиите уши. Друга посетителка пък споделя, че още преди да научи за случилото се, сънувала Исус, който й казал: "Моли се и обичай!"

"Може би това е посланието, което получаваме чрез мирото", казва жената, която е пребрадена с черна кърпа, защото наскоро е загубила съпруга си. "Щом чух, веднага дойдох", додава трета. "Мой близък утре ще бъде опериран от рак. Дошла съм да се моля за него. Миро или не, аз съм вярваща и щом то е тук, значи е чудо", кръсти се жената. Очаква се официалният отговор на църквата - това чудо ли е или не? Ако течността не е миро, какво е тогава, питат се местните.
Иначе иконите в пазарджишкия храм датират от различно време. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата - св. Дионисий - е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни е на св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г. На този етап все още няма конкретна информация кой е зографът, изобразил лика на Исус Пантократор. Фактът обаче, че той има сребърен обков, говори, че това е една от най-старите и обичани икони в храма, пише в. "Пазарджишка Марица". В църквата има и чудотворна икона за която се твърди, че лекува.

Тя е на Божията майка, но никога по нея не се е явявало миро. Древна легенда гласи, че някога мюдюрът (б.а. управител на малък град), е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията. Те разрязали кожата на малки лентички и направили с тях върху земята фигура, която да изглежда като пода на храм. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки, припомня в. "Пазарджишка Марица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай