Вдигат минималната заплата догодина през 2014

Не е ясно дали увеличението ще е от 1 януари, и дали ще стане 330 лв. или 340 лв.

Вдигат минималната заплата догодина през 2014 | StandartNews.com

София. Вдигането на минималната работна заплата остава за 2014 г., обявиха премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов. Не е ясно обаче дали увеличението ще е факт от 1 януари, или ще остане за следващи месеци догодина.

Досега сигналите от правителството бяха, че има вероятност минималната работна заплата, която в момента е 310 лв., да се вдигне от 1 октомври на 330 или 340 лв. За това настояват и синдикатите. Работодателите имат резерви.

"Няма оглед за това да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена", обясни и Чобанов. Финансовият министър напомни, че размерът на минималната заплата е въпрос на тристранен диалог. Той изрази надежда, че работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него техните нагласи не показват, че това може да се случи сега. "Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната", отбеляза Чобанов.

Премиерът също коментира, че въпросът за минималната заплата не е толкова финансов, колкото има и други фактори, като например конкурентоспособността в тази сложна икономическа обстановка. "Говорили сме със синдикалните партньори и работодателите за индексацията на минималната работна заплата. Разчитам те да намерят верния път и това, което се споразумеят, ще е решението", обясни Орешарски. От думите му стана ясно, че разговорите за бюджета за 2014 г. ще започнат още този месец и ще продължат и следващия. "Досега е имало неформални обсъждания със социалните партньори", добави Орешарски, с което потвърди информацията на "Стандарт".

За бюджет'2014 Чобанов подчерта, че трябва да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи по конкретни политики. "Аз лично изпратих писма до колегите министри за това, къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната", коментира Чобанов. Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката, но това не означава, че ще бъдат дадени много пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай