Вдигат бунт за златото от Свещари

Искаме си съкровището, скочиха жители на Исперих

Вдигат бунт за златото от Свещари | StandartNews.com

Шумен. Златното тракийско съкровище да остане в града, искат жители на Исперих. Това съобщи Севим Адем, секретар на общината. Местни хора са заявили готовност пред кмета Бейсим Басри да организират подписка за това уникалната находка да остане в градския Исторически музей. По този повод градоначалникът е инициирал среща с директора на музея Боряна Матева.

Двамата са обсъдили законовите и технически възможности съкровището да бъде съхранявано в градския музей. Предприема се и засилена охрана на резервата, с оглед опазването на „Сборяново” от иманярски набези.

Проведена е среща с началника на РУ "Полиция" в Исперих и ОД на МВР Разград. Целта е да бъде направен план за противедействие с полицейски служители и хора от общинското звено "Охрана". Територията на резервата е огромна, над 6000 дка и около 140 могили, каза Адем пред Фокус.

Тракийското златно съкровище беше открито в Омуртаговата могила край с. Свещари от археологически екип с ръководител проф. Диана Гергова.

Не е справедливо

Боряна Матева, директор на Историческия музей в Исперих

По Закона за културното наследство, находките от археологически разкопки се предават в държавен или общински музей, предприел теренното проучване или в най-близкия музей по местонамиране, в който има условия за съхранение.

Съкровището е предадено в Националния археологически музей, това също е възможно, т.е. не е противозаконно, разкопвачът работи, на щат е към този институт с музей и той предава съкровището там. Актът не е незаконен, но е малко несправедлив спрямо местните хора, музея и общината.  Съкровището е голямо богатство за района и би вдигнало посещаемостта на резервата и на общината многократно. Икономическият ефект ще бъде голям, затова за местните хора, това не е просто въпрос на престиж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай