Важно за шофьорите. Как да предпазим колата си в студа

Мнението на механиците

Важно за шофьорите. Как да предпазим колата си в студа | StandartNews.com

Класическите хидромеханични автомати са особено чувствителни към ниски температури. При силен студ с тях трябва да се борави много внимателно, категорични са автомобилни механици.

Те посочиха две основни правила, чието спазване ще осигури надеждна работа и ще удължи живота на автоматичната скоростна кутия дори при големи студ. Първото нещо, което трябва да направи шофьорът, е да не забравя да загреете не само двигателя на автомобила, но и скоростната кутия.

Автоматичната трансмисия се състои от много движещи се компоненти, които, подобно на частите на двигателя, се нуждаят от смазване. За да загреете автоматичната скоростна кутия, преди да потеглите на път, трябва да натиснете педала на спирачката и да превключите селектора на режим D (Движение) и R (Назад). Достатъчно е да го държите под натоварване в продължение на няколко минути.

Вторият момент е, че трябва да се шофира „гладко“ през първите няколко минути след потегляне, като се избягват внезапни ускорения. През зимата това правило става още по-актуално, като то важи и за лятото, когато времето навън е топло.

Препоръчително е да се шофира внимателно през първите 15-20 минути - не само резки без ускорения, но и без автомобила да се прекарва през тежък терен, където скоростната кутия е подложена на допълнително натоварване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай