Важни гости на военноморското учение „Бриз-2013"

Важни гости на военноморското учение „Бриз-2013" | StandartNews.com

Западно Черноморие. Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдаваха днес, 12 юли, епизоди от военноморското учение с международно участие „Бриз-2013". И двамата дадоха висока оценка за действията, изпълнени в Деня за високопоставени гости.

Пред представители на медиите министър Ангел Найденов отбеляза, че демонстрираното по време на учението доказва, че то е перфектно организирано, както от страна на Военноморските сили, така и от страна на участващите структури и организации. „Провеждането на „Бриз-2013" е изключително необходимо, както от гледна точка на изискванията за оперативна съвместимост, така и от гледна точка на поддържането на постоянна подготовка на военнослужещите от ВМС при участието им в операции в отговор на кризи", подчерта министър Найденов.

Първият етап от демонстрациите се проведе в района на Пункт за базиране Варна, където беше наблюдавано гасене на пожар в горяща сграда, евакуация и оказване на първа помощ на пострадали хола. Участниците в Деня за високопоставени гости имаха възможността да наблюдават и втория епизод – „Операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море", от борда на учебно-спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев". Заключителната фаза, в която беше демонстрирано оказване на помощ и приемане на територията на страната на чужденци, търсещи временна закрила, се проведе в района на пристанище Варна.

В етапите на „Бриз-2013" се включиха представители на държавни ведомства, неправителствени организации и местната власт.

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на екипажите, които в различните епизоди изпълняваха задачи като военноморски компонент на многонационално оперативно съединение, участващо в операция в отговор на криза. В хода на „Бриз – 2013" беше сертифициран кораб от българските Военноморски сили – фрегатата „Верни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай