Важна информация за рядка кръвна група

Малък процент от хората я носят

Важна информация за рядка кръвна група | StandartNews.com

Малко хора осъзнават значението на кръвната им група, но в спешни ситуации, където секундите са от съществено значение, този факт може да бъде определящ. Определението на кръвната група се базира на наличието или липсата на антигени - A и B, както и на резус фактора (+ или -). Така се формират осемте основни кръвни групи – А+, А-, В+, В-, 0+, 0-, като кръвната група AB, която е считана за една от най-редките.

Кръвна група АВ

Според статистиката, кръвна група АВ е изключително рядка, със само 0.3% от афроамериканците, 0.1% от азиатците, 1% от европейците и 0.2% от латиноамериканците. Този тип кръв е сред най-редките по света. Специфичните проценти за положителната и отрицателната вариация (АВ+ и АВ-) съответно са 4%, 7%, 3%, и 2%.

Даряване на кръв

Хората с кръвна група АВ могат да даряват кръв само на други със същата група. АВ- може да приема кръв от всички групи с отрицателен резус фактор, докато АВ+ се нарича универсален реципиент, тъй като може да получава кръв от всеки донор, независимо от резус фактора.

Заболявания на кръвна група АВ

Важно е да се знае кръвната група не само поради спешни обстоятелства, но и заради предразположеността към различни заболявания. Например, носителите на кръвна група АВ се считат за по-изложени на риск от сърдечни заболявания с около 20%, както и на венозни тромбози и деменция. Освен това, има повишен риск за развитие на някои видове рак.

Начин на хранене на кръвна група АВ

Последните изследвания откриват връзка между начина на хранене и кръвната група. За индивидите с кръвна група АВ, препоръчителните храни включват млечни продукти, тофу, агнешко, риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци, докато трябва да се избягва пилешкото, царевицата и червеното месо. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай