Вартоломей ни праща Чудодейна Богородица

Вартоломей ни праща Чудодейна Богородица | StandartNews.com

"Черната мадона" от Халки идва за Великден

Чудодейната Богородица от манастира "Света Троица" на остров Халки идва в България за Великден. Това обеща Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей по време на срещата си с деца на загиналите полицаи днес. Молбата чудодейната светиня да гостува в България отправи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. В трудните времена, в които живеем, ние, българите, имаме нужда да се докоснем до чудото на вярата и ще бъдем благодарни, ако иконата бъде изложена за всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Ал. Невски", каза г-жа Бозукова. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да се случи това, обеща патриарх Вартоломей. Съдействие от страна на Българската православна църква гарантира и Негово Светейшество патриарх Неофит. Двамата благословиха децата на България, като отправиха специален благослов за децата на загиналите служители от МВР.

Чудотворната Богородица от Халки, известна още като Черната мадона, е тясно свързана с България. Тя е принадлежала на разрушения средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча", който се е намирал на остров Свети Иван срещу Созопол. При проучването на останките от светата обител екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на свети Йоан Предтеча.

Днес Черната мадона се съхранява в притвора на манастирския храм на Халки, един от Принцовите острови, разположени в Мраморно море в близост до Истанбул. За идването й в България ще бъде нужно разрешение и на турските власти, каза патриарх Вартоломей. Но гарантира, че ще направи всичко, за да се случи това.
Иконата, както и целият иконостас на храма срещу Созопол, са спасени през ХVII в. от пиратски набези и са пренесени в Халки от тогавашните монаси. В кондиката на манастира "Света Троица" на острова е записано, че Чудодейната Богородица, заедно с още три икони, изписани от Константин Византийски, и църковна утвар са пристигнали на Халки през 1629 г.

Черната мадона е близо два метра висока и метър широка. В долната й част е изписан текст от богородичен химн. Специалистите се затрудняват да дадат точната й датировка, но са категорични, че тя е изографисана в стила на знаменитата Казанска Богородица в Русия.

Вартоломей и Неофит благословиха децата на България

По идея на "Стандарт" хлапета пяха и им показаха иконостас и храмове

Вселенският патриарх дари кръстчета, икони и 1000 долара на сираците на МВР

Двама патриарси благословиха децата на България навръх Архангеловден. На християнския празник залата в София се оказа тясна да побере десетките хлапета, събрали се заради Вселенския патриарх Вартоломей и българския Неофит. Негово Всесветейшество и домакинът се срещнаха с децата на загинали полицаи. Талантливи младежи от цялата страна обаче дадоха рамо на сираците и изненадаха с уменията си патриарсите.

С думите "Имате Небесен баща", Негово Всесветейшество утеши и благослови децата на загиналите български полицаи на среща с тях в Грандхотел "София". Сдружение "Духовно огледало" донесе специален иконостас, изработен от хлапета, който блестеше в залата. Стените пък бяха украсени с около 50 икони от експозицията "Нека бъде светлина" на малките художници. С култовата песен "Детство мое" от филма "Неочаквана ваканция" децата от столичната детска градина "Брезичка" посрещнаха двамата православни архиереи - Вартоломей и Неофит. Патриарсите благословиха децата на загинали полицаи и талантливите младежи и им подариха кръстчета и икони на небесния архистратег и патрон на полицията, Архангел Михаил. Такива получиха и учениците от СОУ "Свети Иван Рилски" в Перник, които се прочуха с изготвянето на макети на църкви и манастири, както и с рисуването на сцени от Новия завет. Те показаха осем изработени от тях умалени копия на свети обители у нас и получиха кръстче и от българския патриарх Неофит.
Срещата благослов на двамата патриарси се състоя по инициатива на "Стандарт" и с благословията на Светия синод. "Стандарт" за 12-та поред година е основен медиен партньор на кампанията за подпомагане на децата на загиналите полицаи. Срещата бе предавана на живо от радио К2 и Канал 3.

Вселенският патриарх обяви, че дарява скромната сума от 1000 долара за кампанията в помощ на децата на загиналите полицаи. Той увери, че неговата молитва винаги ще следва момичетата и момчетата. Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова обяви, че срещата на двамата патриарси с децата на загинали полицаи ще бъде част от телевизионен клип за тазгодишната коледна кампания за събиране на средства за тях.

Раздялата с децата обаче не приключи по протокола. След раздаването на подаръците, извършено лично от двамата архиереи, децата от "Брезичка", които работят заедно с "Духовно огледало", отново запя "Детство мое", а двамата патриарси застанаха сред тях, като дядо Вартоломей дори се опитваше да припява с тях. И накрая трябваше придружаващите ги духовници и сътрудници да има напомнят, че просрочват програмата на срещата.

Днес Негово Всесветейшество ще бъде удостоен с най-високото отличие на БАН - доктор хонорис кауза, както и с орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев. Вартоломей гостува снощи на Симеон Сакскобургготски в резиденция "Врана". Във вторник Вселенският патриарх ще се поклони на гроба на патриарх Максим в Троянския манастир.

Да се помолим за душите на бащите ви

Вартоломей, Вселенски патриарх

Това не е първата ми среща с деца на загинали полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Имал съм такива срещи и тук, а и във Вселенската патриаршия. Пожелавам на децата да бъдат упокоени душите на техните бащи, които геройски са загинали за своето отечество. Въпреки че сте изгубили вашия земен баща, то вие винаги имате вашия небесен баща, който е на небесата и който моля да ви благославя винаги. Тук на Земята имате за Ваш Баща Негово светейшество патриарх Неофит, който се моли за вас. Имате и вашите митрополити във вашите епархии, а във всяка една енория имате и вашите свещеници, които са за вас духовни отци.

Трябва да помним героите

Славка Бозукова,
главен редактор на в. "Стандарт"

В Деня на свети Архангел Михаил - пазителя на душите и борец срещу злото, духовните водачи на Вселенската Патриаршия и на Българската православна църква приеха молбата ни за благослов на всички български деца и в частност на децата на загиналите полицаи. Изключително важно е, че това се случва на празника на МВР. Днес трябва да си спомним героите, онези служители на реда, които дадоха живота си, за да защитят всички нас. Вярвам, че в трудните дни на финансова и духовна нищета, както и на тревога от растящата бежанска криза повече от всякога като общество имаме нужда да си спомним имената и делата на тези служители на МВР, които със саможертвата си ни дават уроци по чест и дълг. Още повече че в момента системата по сигурността изживява своите трудни дни на реформа и се нуждае от примери, които да й покажат верния път.

Патриарх Вартоломей прие каузата на българските деца като своя не днес, а още през 2007 г., когато за първи път прие и благослови деца на загинали служители от системата на МВР. Патриарх Неофит направи днешната среща възможна. Благодаря му за това, че поставя Българската православна църква в грижа за духовното развитие на младите хора в България.

Царят на тричасова литургия в "Невски"

Днес, с моя събрат в Христа, българския патриарх Неофит, тържествено отслужихме Божествена литургия за прослава на архистратега Архангел Михаил и за всички ангели и арахангели, Нему подчинени. Тяхната слава вечно ще живее в небесата. Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей след тричасовата литургия, която отслужи в "Св. Ал. Невски" заедно с патриарх Неофит и повечето членове на Светия синод. Стотици миряни изпълниха храма още в 9 ч сутринта, когато започна празничната служба. Тя бе уважена от Симеон Сакскобургготски, от ректора на УБИТ проф. Стоян Денчев и председателя на БАН проф. Стефан Воденичаров. Както винаги на подобни църковни празници царят изслуша литургията, изправен пред царския трон на катедралата.

Изненадаха патриарсите с Дева Мария от шума

Икони на Богородица от царевична шума дариха децата от ателие "Духовно огледало" на двамата патриарси Вартоломей и Неофит. Малките таланти ги изненадаха по време на срещата им със сираци на МВР. Сдружение "Духовно огледало" подреди в залата в грандхотел "София", в която патриарсите благословиха децата, около 50 икони, дело на хлапета от цялата страна. Те са част от експозицията "Да бъде светлина", която е представяна с голям успех в България и чужбина. Сред тях има копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в музей на иконата във Франкфурт на Майн, рисувани икони, както и изработени от царевична шума. Залата бе украсена и с разкошен иконостас, дело на малки таланти.

Заради патриарсите деца от ателие арт център "Видима" в Севлиево направиха ателие, в което демонстрираха на живо как изработват икони.

Експозицията "Да бъде светлина" заминава за Рим, където ще гостува в посолството ни за коледните празници.

Таланти от Перник показаха макети

Голяма привилегия за нас е да участваме в срещата на двамата патриарси с децата сираци на МВР. Така посрещна поканата на вестник "Стандарт" директорът на пернишкото основно училище "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов. Развиваната вече няколко години в школото програма "Моята България" със съдействието на фондация "Созопол" води децата из Чудесата на България. Те ги посещават, опознават, снимат и описват. Накрая всяка паралелка от определен клас прави макет на някой от най впечатлилите ги обекти. Така за тези години, откакто децата опознават родината, са се събрали красиви макети на стари къщи, крепости и много църкви и манастири. Тъкмо тях те донесоха на срещата с двамата патриарси, а да представят училището бяха определени децата от VI "А" и VI "Б" клас, които заеха първите места на тазгодишното състезание "Моята България", провело се в навечерието на националния празник 3 март. Така Вартоломей и Неофит видяха макети на Рилския манастир и "Св. Ал. Невски", изработени от талантливите хлапета.

Сираците на гости в "Света София"

Негово Всесветейшество ще покаже на младежите християнските църкви в Истанбул

Децата на загиналите служители от системата на МВР ще гостуват на Вселенския патриарх Вартоломей догодина. Негово Всесветейшество ще ги приеме в патриаршеската църква "Св. Георги". Младите хора ще видят и легендарната църква "Света София".

Молба за организиране на това посещение отправи вчера главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова към патриарх Вартоломей и патриарх Неофит. И двамата духовни водачи се ангажираха с осъществяване на посещението.
Това не е прецедент, тъй като през 2007 г. подобно посещение вече бе осъществено, пак по инициатива и със съдействието на в. "Стандарт". Вселенският патриарх се съгласи, че децата трябва да познават историята на православието, а това най-добре става, когато нещата се видят на живо. И обеща да спомоществувателства за подобна екскурзия за сираците до Цариград, където те да посетят не само "Света София", но и всички християнски църкви. "Включително и манастира "Света Троица" на остров Халки, където да се поклонят на Черната Богородица, ако дотогава не успея да осъществя нейното идване в България", бе категоричен Негово Всесветейшество.

Дядо Наум пожела успех на Габи за Евровизия

Владиката на Русе благослови нашата участничка в Детската Евровизия. Габриела Йорданова бе гост на дядо Наум в родния й град. Талантливото момиче посети русенската митрополия в края на изминалата седмица. Тя разгледа с интерес музейната експозиция и работния офис на архиерея. Владиката пожела успех на Габи в предстоящия престижен конкурс на 21 ноември и за спомен й поднесе подаръци. 12-годишната ученичка благодари за оказаната чест и възможността да гостува на митрополита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай