Варна в защита на кап. Собаджиев

Протестиращи и сдружения с отворено писмо до президента и премиера

Варна в защита на кап. Собаджиев | StandartNews.com

Варна. Мерки на държавата за справедлив процес и действия за освобождаването на капитан Светлозар Собаджиев, задържан в затвора „Ла Хоя", Панама, през м. май 2011 г. иска Варна в отворено писмо до президента и премиера на България.

„На 18 април 2013 г. представители на протестиращите неформални групи, сдружения и неправителствени организации в гр. Варна се обединихме около идеята да се обърнем с Отворено писмо към всички Вас. Призоваваме Ви да предприемете необходимите спешни мерки за осигуряване на държавна подкрепа и помощ за протичането на справедлив процес, както и последващи действия за освобождаването на българския гражданин - капитан Собаджиев, който от месец март 2011 година се намира в затвора "Ла Хоя", Панама.

Светлозар Собаджиев е арестуван след като на кораба, на който е капитан, са намерени 150 кг кокаин. До момента към него не е повдигнато обвинение и няма влязла в сила присъда. Материали по казуса има в печатните и електронните медии. Делото ще се разглежда на 28 май 2013 година в гр. Колон, от 11:00 часа местно време", се посочва в писмото.

Инициаторите настояват пред президента Росен Плевнелиев да се учреди държавен фонд за подпомагане на български граждани зад граница, изпаднали в невъзможност да отстояват правата си и да се върнат в България. Финансирането на фонда би могло да бъде чрез процент от държавната субсидия на партиите /дарен от тях/, дарения от бизнес организациите, от частни лица чрез ведомост и други законни начини. Тези дарения да бъдат признати за благотворителност и да се третират с данъчни облекчения. "По този начин правната помощ за български граждани в чужбина ще бъде гарантирана и ще покажете на света, че всеки български гражданин има и се ползва с гарантираните му от Конституцията на Р България граждански права и може да се гордее, че е българин, независимо къде се намира", се настоява още в писмото.

Досега средства за физическото оцеляване на капитан Собаджиев и за правна помощ се събират от Българската асоциация на морските капитани и от Европейската конфедерация на морските капитани /CESMA/.Те откриха и SMS дарителска кампания, към която се присъедиха протестиращите на Варна, сдружения, обединения и неформални групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай