Вандали побиха кръст на минарето на джамия

Вандали побиха кръст на минарето на джамия | StandartNews.com

Благоевград. Джамията "Караджа Паша" в Гоце Делчев осъмна с побит двуметров кръст на минарето, съобщиха от районното мюфтийство. "Районно мюфтийство - Благоевград силно осъжда този провокативен вандалски акт, целящ да компрометира добрите отношения между християни и мюсюлмани в региона, пише в декларация на ислямското духовенство. 

"Поредицата от оскверняване на мюсюлмански храмове ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятнмо може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", казват от мюфтийството.

"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в поругаване на храмове, би следвало да се разглежда като опити за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци и като фактор застрашаващ националната сигурност. Призоваваме всички държавни и общински институции, които са призвани да опазват националното и историческо наследство без значение за кой етнос и религиозна деноминация се отнасят, да предприемат адекватни мерки за недопускане на подобни провокативни посегателства над храмове", се казва в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай