Ваксина срещу бръчки! Ще я отрекат ли тунингованите антиваксърки?

Разкриха формулата на стареенето. Идва ли вечна младост

Ваксина срещу бръчки! Ще я отрекат ли тунингованите антиваксърки? | StandartNews.com

Истинско предизвикателство за хилядите тунинговани антиваксърки, които пълнят телата си с филъри и силикон, но отричат ваксините срещу коронавирус и други смъртоности заболявания. Учените в Япония разгадаха причините за стареенето и създадоха ваксина срещу него.

Колко ефективна е инжекцията срещу бръчки даде отговор в студиото на "Твоят ден" говори молекулярният биолог от БАН доц. Милена Георгиева.

"Ваксината въздейства само на остарелите клетки. С нея тялото само ги елиминира и се самоподмладява", разкри тя. И допълни, че процесът на стареенето започва отвътре.

"Не е достатъчна външната грижа. Сред външните фактори са стрес, нездравословно хранене и  физическата активност. Забавянето на стареенето е свързано със спирането на съпътстващите процеса заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, както и сърдечно-съдовите. Това е ключовото, не е само суета", обясни доц. Георгиева.

Учените твърдят, че може би са направили крачка към постигането на целта за човешкото дълголетие. В лабораторни изследвания ваксина, насочена към протеини, съдържащи се в старите клетки - тези, които са спрели да се размножават по естествен път - забавя прогресията на слабост при по-възрастните мишки, казват изследователи от Университета в Токио.

Ваксината също действа добре върху стари клетки в мастната тъкан и кръвоносните съдове, което предполага, че може да има положителен ефект върху други медицински състояния, свързани със стареенето. „Можем да очакваме ваксината да се използва за лечение на артериална склероза, диабет и други заболявания, свързани с възрастта“, каза професор Тору Минамино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай