Вадят имигранти от морето край Варна

Вадят имигранти от морето край Варна | StandartNews.com

Варна. Двама измръзнали сирийски бежанци бяха спасени от явна смърт край морето във варненската местност Траката. Там на брега бегълците от страната на Башар Асад изкарали цяла нощ на открито. Чужденците най-вероятно са скочили от кораб на рейда, били са със спасителни жилетки без надпис. Не е ясно как са стигнали до брега. Според едната версия с дървена лодка на каналджии, която радарите на Гранична полиция не могат да засекат. Другият по-малко вероятен вариант е с плуване. Морските вълци обаче се съмняват в това заради голямото разстояние и студената вода в морето, която е около 5-6 градуса през нощта. Рибари на Траката открили сутринта зъзнещите чужденци. Те заварили единия сириец проснат на камък и целия премръзнал. Беше сух, но трепереше и викаше за помощ, разказа 67-годишният бивш моряк Атанас Атанасов, който пръв се натъкнал на безпомощния чужденец. Дори рибари са го чули да крещи през нощта, но са го взели за някой местен пиян скандалджия.

Сириецът е поискал цигара, обяснил, че няма никакви документи и пари в себе си. Въпреки лошия английски, който говорил, хората на брега разбрали, че не е сам и е загубил сънародника си през нощта.
Сигналът в Спешна помощ е подаден от Гранична полиция  днес 9,50 ч, като първо в болница е откаран за лечение 30-годишният мъж, а в 11,27 ч и неговият сънародник, който е на 27 години и е в много по-тежко състояние. Двамата са с хипотермия без опасност за живота и са настанени в клиниката за термични травми на Военноморската болница във Варна, казаха докторите.

Според обясненията на чужденеца двамата са били оставени на плажа на стотина метра южно от рибарското селище Траката. След подадения сигнал на тел. 112 първо пристигнали полицаи, след това служители на Гранична полиция, Гражданска защита, "Морска администрация", като започнало издирване на изгубения чужденец. Южно от Траката бил изпратен катер, но се оказал твърде голям за плиткото край брега и затова са изпратили лодка, разказаха още рибарите. Два часа по-късно бил изваден и по-младият - мокър и целият в пясък, който не можел да стои на краката си от студ.
Полицаите дали цигара на спасения сириец. Той държал документите и парите на двамата в себе си. По-късно чужденците са разпитвани в болницата, като единият е казал, че са скочили от син кораб, а другият - от червен. Засега се изясняват показанията на двамата бежанци, а след това ще се проверяват и корабите на рейда, които днес са били пет, научи "Стандарт".

От Гранична полиция, от имигрантските служби и от Военноморската болница отказват всякаква информация на медиите. Според агенция БЛИЦ двамата сирийци се казват Нусам Хамуд и Сатуф Алшами. Вероятно те са платили по 500 долара на турски трафиканти да ги пуснат в наши води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай