Вадят 50 от къщи заради полудялата Тунджа (ОБЗОР)

Вадят 50 от къщи  заради полудялата Тунджа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Река Тунджа излезе от коритото си и докара две общини в Старозагорско - Мъглиж и Николаево, до бедствено положение. В редица села има десетки наводнени къщи и дворове. Освен това придошлата Тунджа е изляза от коритото си в района на Ягода и временно е бил затворен главният път Стара Загора - Казанлък. Откъснато от света било и планинското селце Сливито. Много дворове били наводнени заради прелелите кладенци и избилата подпочвена вода. В николаевското село Нова махала Тунджа е наводнила над 40 къщи покрай реката. Около 50-ина души са били евакуирани от опасния район в кметството и при близки и познати.

Наводнена помпена станция пък пресуши половин Хасково за неопределено време. Съоръжението край с. Ябъково, през което минава водата на 40% от областния град и на Минерални бани, беше спряно в сряда сутринта и остави без вода много квартали. Причината за спирането е повишаването на нивото на река Марица. Водоподаването ще бъде възстановено, след като водата се оттегли от станцията. На водоноски от няколко дни е бежанският лагер в Пъстрогор, където раздават на хората бутилирана минерална вода.

Наводненията пратиха рибата в Ямбол

Придошлите води на река Тунджа пратиха рибата от Сливен в Ямбол. Силното течение на реката сваля рибата надолу и тя отива към Ямбол и село Устрем, където има изградени съоръжения и не може да се върне обратно. Така в момента Ямбол е зареден с шаран, сом, амур, щука, костур, лин и каракуда от района на Сливен. Това заяви пред "Стандарт" Васил Николов, председател на спортния клуб по риболов "Хакую - Сливен". Друг удар по риболовците от региона е изчезването на така наречените мечкаревски и самуиловски дупки. Това са любимите места на всички риболовци, защото там винаги има риба, която се хваща лесно.

Пренасят стълб за ток с хеликоптер

Хеликоптер трябва да пренесе решетъчен стълб от асфалтовата база при село Орешец до местността Столове край Белоградчик, съобщиха от областния кризисен щаб във Видин. До 14 часа машината все още не можа да излети от летището в Доброславци. Ако метеорологичните условия позволят, преносът ще бъде направен в четвъртък. Всички опити стълбът да бъде доставен с наземна техника се провалиха. Заради аварията села от района на Белоградчик останаха без ток цели 8 дни. Там не помогна и аварийното захранване. След ден възобновено електроснабдяване те отново останаха без ток. Тежкият сняг скъса електропроводи и остави на тъмно хиляди във Видинско, Белоградчишко и Монтанско. 3260 домакинства от област Враца също са без ток от два дни. Заради липсата на електричество угасна осветлението на Враца. Аварийните групи на Енергото обикалят с АТВ-та да оправят авариите. Машините обаче не навсякъде могат да се движат, тъй като снегът е от 15 до 40 сантиметра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай