В разработката "Галерия" слушали и Цветлин Йовчев

В разработката "Галерия" слушали и Цветлин Йовчев | StandartNews.com

София. И сегашният МВР шеф Цветлин Йовчев е бил прихванат в част от разработката "Галерия" на ДАНС. Тя беше водена през лятото на 2008 година и стана повод за подслушване на журналисти, издатели и политици. Това става ясно от разсекретените материали по делото вчера. По времето, когато агентите са прихванали Йовчев, той е бил шеф на Главна дирекция "Контраразузнаване" в агенцията.

"С цел проверка на евентуалната съпричастност на ръководни служители на ДАНС за изтичане на вътрешна информация за Агенцията бяха извършени проверки за осъществените свързвания по мобилните телефони на главен директор на главна дирекция "ИФС" Николай Марков, главен директор на ГД "КР" Цветлин Йовчев, главен директор на ГД "ВС" Николай Методиев и главен директор на ГД "ТО" Румен Добрев, пише в данните на НАДС, огласени по искане на в. "Сега". Според документите обаче след извършения "анализ на придобитата информация не са били открити данни, даващи основание да се твърди, че някой от длъжностните лица е бил свързан с изтичане на информация поради факта, че установените епизодични или регулярни свързвания нямат хронологична зависимост с публикациите", пише още в разсекретените документи.

Йовчев попаднал сред заподозрените заради разговорите си с Татяна Дончева, която по това време бе депутат от "Коалиция за България". До нея ДАНС стигнали, след като следили разговорите й с журналиста и собственик на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов, който е един от подслушваните в рамките на разработката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай