Сряда,

В Майор Узуново търсят първия земеделец на Балканите

От: Failed to load user -
2438
В Майор Узуново търсят първия земеделец на Балканите
A
A
A

Видин. Археолози търсят първия земеделец на Балканите, живял край видинското село Майор Узуново. Ранно неолитният обект досега не е проучван, но той е с европейска значимост. Това съобщи Фионера Филипова, директор на регионалния исторически музей във Видин.

Обектът е открит случайно от археолога Николай Казашки от видинския музей. Сега той е заместник-ръководител на екипа. Водещ археолог е Георги Ганецовски от врачанския музей.

Историците се надяват да попаднат на останки от първите земеделски и скотовъдни стопанства, от които уменията да се произвеждат храни от растения и животни са се разпространили из цяла Европа. Те са убедени, че в селището са живели първите земеделци на Балканите.

При първите малки разкопки са открити керамични съдове, части от ритуални масички и други предмети от неолита. Сега очакват земеделски сечива и скелети на животни.

Започналите проучвания се финансират от частното дружение „Бъдеще и минало", създадено от видинчанина Иван Лишков. Те ще продължат 10 дни. Находките ще бъдат показани в специална изложба на музея, допълни Фионера Филипова.

Разкопките нямат нищо общо с газопровода „Южен поток", който не преминава през тази територия, уточни директорката.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички