В Лондон: Българи уреждат свои с помощи срещу заплащане

20 лири струва консултацията, предлагат и фалшиви документи

В Лондон: Българи уреждат свои с помощи срещу заплащане | StandartNews.com

Български агенции предлагат на сънародници на Острова консултации и съдействие за получаване на социални помощи във Великобритания. Консултацията за 1 час започва от 20 британски лири, като служителките обясняват на клиентите си напълно законни трикове за експлоатиране на социалната система, разкрива репортер под прикритие на в. "Дейли мейл". В някои случаи обаче консултантите предлагали и фалшифициране на документи, за да се класират клиентите им за помощи, разкрили журналистите.

Агент под прикритие била 25-годишната българка Мария Аврамова, която живее във Великобритания. Тя се свързала с агенцията Premium Advice 4 U, чийто собственик е 37-годишният Христо Трифонов. Тя се представила за момиче, което е от два месеца в страната и заработва, като чисти домове и получава заплащането си на ръка, без да плаща данъци и осигуровки и без да разполага с никакви доказателства, че е работила. Обяснила, че се интересува дали все пак не може да получи някакви помощи сега. Двете служителки Галя и Нина в продължение на 45 минути обяснили на момичето възможностите. Повечето от съветите им били съвсем законни и разумни, посочва "Дейли мейл". Те обаче предложили и да дадат на Мария фалшиви препоръки, че е почиствала и техните къщи, за да може тя да представи пред социалните служби доказателства за работата си.

Когато от вестника официално се свързали с агенцията, оттам им обяснили, че действително предлагат помощ за получаване на помощи и посочили цените си. 20 лири струва едночасова консултация, още толкова се плаща за съдействие за регистриране за национален осигурителен номер. 60 лири струва регистрацията на лице като самонаето. Агенцията предлага и съдействие за откриване на банкова сметка, фирма, застраховане на автомобили и замяна на българска шофьорска книжка с британска. Всички дейности са законни, посочва вестникът. На въпрос за фалшивите препоръки служителите отговорили, че не са предлагали подобна услуга. Те заявили, че предложили на Мария да изчисти техните къщи и след това да потвърдят за работата й.

Мария потърсила помощ и в друга подобна агенция, отново собственост на българин. И там й дали подобни съвети, без обаче да предлагат незаконни услуги. Консултацията с директора Струмен Паунов струвала 40 лири. Студентката попитала и дали може да получи обезщетение за безработица, докато всъщност има работа. Посъветвали я обаче да не опитва, тъй като ще я хванат.

Камерън щял да спира детските на чужденци

Британският премиер Дейвид Камерън иска да спре детските надбавки на имигрантите от ЕС, които работят във Великобритания, съобщава в. "Дейли мейл". Това ще е една от темите, които Камерън ще се опита да предоговори с ЕС преди референдума за членството на Великобритания в съюза, който Камерън обеща да проведе до 2017 г.
Според европейското законодателство на детски надбавки имат право всички европейски граждани във Великобритания, които работят там и плащат вноски към Националното осигуряване дори ако семействата им са в друга страна. В момента около 24 000 семейства с 40 000 деца се възползват от това. Според Камерън практиката не е правилна и няма причина Лондон да плаща надбавки за деца, които не са стъпвали в страната. "Не мисля, че това е правилно и това е нещо, което искам да променя", заявява Камерън.

Промяната обаче вероятно ще отнеме доста време, признава Камерън, тъй като тя трябва да бъде договорена и с други европейски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай