В 51-я ден на протест шествието се движи към Евксиноград

В 51-я ден на протест шествието се движи към Евксиноград | StandartNews.com

София. Традиционният антиправителствен протест пред Министерски съвет е много по-малоброен от обичайното. "Орешарски марш" е мотото на потеглилото сутринта шествие към морето с крайна цел резиденцията Евксиноград, където почиват народните избраници. Очаква се протестиращите да пристигнат пеша на 14 август. Варненци организират обсада на курорта по суша и море, за да може властниците да чуват призивите за оставка и по време на отпуската си, станала известна и като "ваканцуване".

В началния час на протеста в София - 18.30, само няколко десетки протестиращи стояха под сянката на Президентството. Около 200 души се събраха в 19.30 ч.

Малко преди 20.00 часа движението по бул. "Цар Освободител" бе затворено. Недоволните от кабинета "Орешарски" скандират "Оставка" и развяват българското знаме редом с флага на Европейския съюз.

В 20.00 ч. протестиращите тръгнаха по жълтите павета към сградата на Народното събрание, хората са няколкостотин. Полицията опита да препречи пътя на шествието, но хората бяха настоятелни и блокираха движението, достигайки до парламента.

В 21.00 ч. Орлов мост е блокиран. Между кръстовището и НС гражданите се разхождат, карат велосипеди, свирят и разговарят.

В 22.00 ч. много от хората са си тръгнали, но останалите все още са на площад "Народно събрание" под звуците на белия роял.

Контрапротестът в подкрепа на правителството също събра малък брой поддръжници пред НДК. Поради отпускарския сезон те ще протестират само по 3 дни в седмицата, но стоят твърдо на позицията си, че кабинетът трябва да бъде оставен да работи.

Министерски съвет няма да прекратява работа през лятото, министрите и служителите ще могат да вземат по 5 дни отпуск поотделно. До 2 септември продължава започналата днес парламентарна ваканция. 

По пътя за Евксиноград са разположени билборди със снимка на резиденцията, зачертана с надпис "Оставка, г-н Орешарски". Изображението е подписано от "Обединени варненци за Варна". По непотвърдена информация рекламните съоръжения принадлежат на бизнесмен, близък до ПП ГЕРБ.

(снимка: nakratko.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай