Уволнените: Спряхме източването на Информационно обслужване

Уволнените: Спряхме източването на Информационно обслужване | StandartNews.com

София. „Информационно обслужване" АД не е било на загуба, а е реализирало печалба от 2,4 милиона лева за шест месеца, съобщи бившият шеф на дружеството проф. Михаил Константинов. Освободеното ръководство даде пресконференция във връзка с твърденията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, че през 2012 г. търговското дружество с мажоритарно държавно участие е реализирало загуба от 2,5 милиона лева.

Не отрекоха представения от министъра факт, че дружеството е завършило 2012 година със загуба от 2,5 милиона лева. „Министърът не е споменал, че сегашното ръководство, което ние представляваме, няма нищо общо с този период, когато е натрупана загубата", обясни проф. Константинов. „От края на 2012 г. до средата на 2013 г. „Информационно обслужване" АД реализира печалба от 2,4 млн. лв.", обявиха Михаил Константинов и Валери Борисов. „Информационно обслужване" беше управлявано некадърно и затова през 2012 г. отчете загуба от 2,5 млн. лева", подчерта Борисов.

Проф. Константинов и Валери Борисов представиха на медиите документи в подкрепа на твърденията си - доклад за дейността на „Информационно обслужване" за периода, финансово-икономически анализ, отчет за всеобхватния доход, отчет за финансовото състояние.

По думите на Валери Борисов, с решение на новия Съвет на директорите от октомври 2012 г. заплатите на директорите, включително и на изпълнителния директор, са били намалени с 30%. Заплатите на много служители в Централното управление също са били орязани с 15 до 20%. Борисов посочи че преди октомври миналата година уебсайтът на „Информационно обслужване" е разработен от чужда фирма, при положение, че дружеството разработва сайтовете на много държавни ведомства и на министерства.

Фирмата е обслужвала съдебната система, като дейността й е за над един милиона лева. Тези пари обаче не са платени на „Информационно обслужване", защото дружеството не е имало договор с Висшия съдебен съвет, посочи още бившият директор. „Ние спряхме източването на дружеството," подчерта проф. Константинов.

След като четирима от членовете на Съвета на директорите на компанията бяха сменени в края на юли, миналата седмица министър Папазов обясни рокадата със забавянето на годишния отчет за 2012 г. и липсата на „визия и воля за промяна на ситуацията в дружеството".

Тримата бивши изпълнителни директори Ивайло Филипов, Валери Борисов и проф. Михаил Константинов не възнамеряват да съдят министъра за неверните му твърдения, но настояват за извинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай