Утробата на траките

Утробата на траките | StandartNews.com

В гънките на източните склонове на язовир "Кърджали" е скрито едно от най-странните светилища у нас. В землището над село Ненково е разположена местността Ангардък Кая (Гърмящата скала). След час и половина изкачване по стръмната пътека пред погледа на пътешественика се изправя изсечена в скалите огромна вулва. Макар процепът да е естествен, човешка ръка е дооформила подробностите на женския полов орган, включително срамни устни и матка.

В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на пролетното равноденствие слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещения брак между скалата и Слънцето. Историците са изкушени от мисълта, че са открили една от прословутите пещери утроби от тракийските мистерии.

- Разстояние от Кърджали - 20 км

- Възраст - 3 хиляди години

- Височина - 3 м

- Дълбочина - 22 метра (6 от тях издълбани от човешка ръка)

- Лъчите проникват най-дълбоко при ниско слънцестоене през януари и февруари

- Време на небесната сватба - 21 март, 12 часа

- Археологът проф. Николай Овчаров датира оброчището от XI-X в. пр. Хр

- В подобен орфически храм на остров Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обреди с тракийските момичета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай