Ути забърква най-големия миш-маш

Ути забърква най-големия миш-маш  | StandartNews.com

Кирково се стяга за първия Фестивал на чушката в общината. Специален гост е най-известният телевизионен кулинар у нас - Ути Бъчваров. Очаква се той да забърка най-големия миш-маш, с който да нахрани всички присъстващи. Ути ще дегустира и кулинарните шедьоври от конкурса за "Най-вкусна домашна лютеница". Изискването е гозбите да са приготвени с прочутата кирковска червена капия, известна в цяла Южна България.

Празникът ще бъде открит със 100 каба гайди. Чакат се и много гости от съседна Гърция, най-вече от побратимената община Мароня. Идеята е колкото може повече да се популяризира както производството на тази зеленчукова култура, така и в туристическия сектор, обясни кметът Шинаси Сюлейман. Целта е на 10 септември, когато е есененият празник на общината, да бъде поставено началото на една нова традиция. Сръчни домакини вече уточняват и разменят рецепти за конкурса. Лично кметът на Кирково Шинаси Сюлейман ще връчи грамоти и предметни награди на победителите. Желаещите могат да участват и с традиционни ястия, художествени предмети и сувенири, както и с домашно приготвени продукти. Разбира се, гостите ще могат да си купят и от новата реколта червена капия. Местни жители подготвят и друга изненада. Гостите на фестивала имат шанса да се разходят и до съседното село Шумнатица, където се намира най-старата действаща воденица на възраст повече от 200 години, която е туристическа атракция. От нея гостите ще могат да си закупят питки. Участие ще вземат танцовите самодейни групи от община Кирково, ще гостува група "Фенклуб" от Смолян, хумористи ще забавляват родопчани. Очаква се да пристигнат и музиканти от Гърция. Празникът ще завърши с народно веселие с участието на оркестър "Канари".

Уборка за празника на Симитли

Независимо от почивните дни жителите на прочутото градче Симитли трескаво се подготвят за празника на града, който е на 8 септември. Вчера местните направиха уборка, уважавайки апела на кмета Апостол Апостолов. Хората се погрижиха за дворовете си, пространствата пред тях и градските улици, площада и тротоарите.

Празничната програма в Симитли ще започне още на 7 септември, когато площадът в града ще се превърне в арена на всевъзможни таланти. Шоуто "Симитли търси талант" ще представи какво могат децата в общината. Празникът на града съвпада с Малка Богородица, който православната църква чества на 8 септември. Рано сутринта ще има тържествена света литургия в храм "Рождество на Пресвета Богородица" в града, на обяд ще бъде раздаден и курбан за здраве. Тържествено шествие, водено от мажоретен състав, тръгва от централния площад в 18,30 часа. Ще участват местни състави и изпълнители, самодейци от македонския град Делчево, както и група "Перун". Приятелят и любимец на симитличани Иван Дяков и македонската певица Елена Велевска ще вдигнат градуса на настроението. Нежният дует Орлин Горанов и Мариана Попова ще изпълнят най-обичаните си хитове, а попфолк дивата Ивана заедно със своя оркестър ще нажежи още обстановката. Гвоздей в програмата е хитът в поп музиката - Гери-Никол, която ще зарадва всички свои почитатели. Диджей Теди Джорджо ще завърши купона с всички фолк хитове на лятото.

Стотици участваха на събора Бук

Традиционната земляческа среща в крумовградското село Бук събра много хора от района. Проявата се организира от община Крумовград съвместно с местни жители и изселници от градовете Бурса и Измир в Турция. Гости на празника бяха кметовете на турските общини Османгази, Инегьол и Мустафа Кемал Паша - Мустафа Дюндар, Алинур Акташ и Сади Куртулан. Те бяха посрещнати от кмета на Крумовград Себихан Мехмед и председателя на местния парламент Метин Байрамали. Мевлид за здраве и берекет, на който присъстваха районните мюфтии на Крумовград и Кърджали Насуф Насуф и Бейхан Мехмед, бе отслужен в местната джамия. Да поздравят родопчани от граничното село бяха и народните представители Ердинч Хайрула и Салиха Емин, кметът на Кирково Шинаси Сюлейман и областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан.

Хиляди пяха с Дино Мерлин

Босненският композитор и певец Дино Мерлин зарадва хиляди зрители на централния площад в Банско с над двучасов концерт. Публиката знаеше наизуст хитовете му "Супермен", "Йорговани", "Слънце", както и голяма част от другите му песни. А босненецът показа невероятна спортна форма и умения в танците. Не спря да танцува на сцената през цялото време под заслужените аплодисменти. Три пъти го връщаха на бис. Мерлин напусна сцената малко преди полунощ, вземайки си символично куфара. "Благодаря ви, обичам ви", не пропусна да каже на български език, след което се поклони и сложи край на музикалното шоу. Благодарение на него и на останалите участници във фестивала "Бохеми Банско Фест" първата вечер се превърна в празник на балканската музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай