Ути Бъчваров постави рекорд с големия казан

Според телевизионната звезда това е една от най-вкусните гозби

Ути Бъчваров постави рекорд с големия казан | StandartNews.com

Ути Бъчваров сготви боб по добруджански днес в центъра на Добрич.

Според телевизионната звезда това е една от най-вкусните гозби. За направата на 2500 порции той и екипът му използваха 100 кг добруджански боб, както и продукти и подправки от този край.

В подготовката на продуктите и раздаването на ястието се включиха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ (ПГТ) от Добрич.

За БТА Ути Бъчваров каза, че за щастие все още се отглежда български фасул и това е точно в Добруджа. „Неповторимият вкус на фасула се получава от лука, морковите, целината, пиперките, с които ври, а след като бобът е почти готов, му се добавят солта и доматите“.

Той направи и уточнението, че в Добруджа размерът има значение. „Когато се чувстваш част от тази шир и ти трябва да се разгърнеш, да готвиш с размах.“ Той сподели, че през ноември месец е поканен в Генерал Тошево на празника на Добруджанската сарма и кюфтето. „Навсякъде му казваме сарми, сармички, само в Добруджа е сарма, защото е голяма и се сервира по една“, каза с усмивка Бъчваров.

Той разкри и тайната на вкусното ястие и тя е споделянето с другите хора.

Гостуването на известния готвач е по повод Деня на Добрич – 25 септември и е съчетано с Фестивал на хляба и Изложение на занаятите.

Във Фестивала на хляба участват пенсионерските клубове от Добрич, както и ПГТ „Пейо Яворов“ с направата на различни по вкус и вид тестени изделия.

Над 20 занаятчии са подредили щандове на площад „Демокрация“. Те представят художествени и традиционни занаяти, характерни за региона.

Празничната програма продължава с хоротеки с участието на Детски танцов състав „Българилци“, Танцов състав „Българилци“ и Певческа група „Българилци“ при Народно читалище „Пробуда – 1939 г.“ с ръководители Снежана Илиева и Камелия Стойкова, както и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай