Унищожиха хиляди имитации на оригинални стоки

Унищожиха хиляди имитации на оригинални стоки | StandartNews.com

5 713 фалшификати на текстилни изделия, сред които 3 256 спортни комплекта (горнища и долнища), 1 186 суитшъри, 851 тениски и 420 чифта чорапи с логото на „Nike" и „Adidas" бяха нарязани с машина под контрола на Митница Свиленград на 10 и 11 септември 2015 година. Ще бъдат унищожени и 1 445 чифта спортни обувки, по-голяма част от които също имитации на „Nike" и „Adidas", както и 3 300 етикета с логото на „Nike".

Стоките са били предназначени за реализация както на българския пазар, така и в другите страни-членки на Европейския съюз.

Имитациите са задържани от митническите инспектори на Капитан Андреево при опити да бъдат пренесени в нарушение на Закона за марките и географските обозначения и въз основа на Европейски регламент 608/2013.

Над 20 000 имитации на текстилни изделия, 7000 парфюма и 15 000 колана са били унищожени от началото на 2015 година под контрола на Митница Свиленград. Само за първата половина на годината служителите на Митница Свиленград са задържали над 115 000 артикула - парфюми, облекла, чанти и портмонета, за които се предполага, че нарушават права върху интелектуалната собственост.

Най-често задържаните фалшифицирани стоки за 2014 година също са облекла, обувки, парфюми и тоалетни води. Близо 90 000 са задържаните текстилни изделия, а малко над 10 000 са парфюмите. Фалшифицираните стоки произхождат основно от Турция и Китай. Най-често задържаните дрехи и облекла са ментета на Nike, Adidas, Armani, Nokia, Tommy Hilfiger, FC Barcelona, Zara, Chanel и други.

Съгласно Европейски регламент №608/2013 митническите власти задържат стоки, за които има съмнение, че нарушават права по интелектуалната собственост в два случая: когато правопритежателят е подал общностно или национално заявление или при съмнения от страна на митническите служители, че превозваната стока нарушава права върху интелектуалната собственост.

Правопритежателят е този, който решава дали правата му са накърнени или не. Митницата единствено има задължение да извести правопритежателя, при опит за внос на съмнителни стоки, както и да ги съхранява докато тече търговския спор между вносителя и правопритежателя. В случай, че се докаже, че стоките са фалшиви, обикновено те се унищожават под контрола на митницата.

Стоките подлежат на унищожаване, защото са произведени при неясни условия и от материали и могат да бъдат опасни за човешкото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай