Понеделник,

Уникално светлинно шоу у нас! Къде и кога

От: Иван Влахлиев, сн. bTV -
8641
Уникално светлинно шоу у нас! Къде и кога
A
A
A

Между 11 и 14 май в София за втори път ще се проведе грандиозното Арт събитие – Лунар. То ще превърне сградите в централната част на града в светеща галерия.

Ето ги и 24-те обекта:

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Hyatt Regency Sofia

Фасадата отново ще бъде огряна от видео мапинг шоу с послания за планетата Земя и света на пчелите. На метри от там седем артисти от България и Германия ще преобразят фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia.

Градина "Кристал"

Насочвайки се към пл. "Княз Александър I", посетителите ще могат да преминат през градинката на "Кристал", където приказни преобразяващи се цветя в стил стиймпънк, ще провокират въображението и фотографските им умения.

Българската банка за развитие и Държавна агенция "Архиви"

Визуално пътешествие, вдъхновено от съвременния свят, в който човек има възможност да споделя неограничено всеки миг и да общува свободно с целия свят, ще бъде видео мапинг шоуто "Безкрайна вселена", което ще преобрази фасадата на Българската банка за развитие на ул. "Дякон Игнатий" №1.

Ларгото

Следващата спирка ще бъде Столичното ларго, в което публиката ще се пренесе във време и на място, на което всичко е възможно, благодарение на светлинната инсталация, създадена от стари телевизори Re:Flicker.

Регионален исторически музей - София

На крачки от пл. "Независимост" зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година - сградата в стил сецесион на Регионалния исторически музей - София. На нея ще бъде представено шоу, в което главният герой ще са зрителите.

Ул. "Княз Александър I" №4

На ул. "Княз Александър I" №4 посетителите ще имат възможност да видят "Хвърчащите хора" - история, вдъхновена от стиховете на британския драматург - Уилям Шекспир и един от неговите преводачи на български език - Валери Петров.

Градската градина

Вечерната разходка из града ще накара публиката да преоткрие Градската градина, където ще я очакват няколко светлинни инсталации. Те ще бъдат предизвикани и да развихрят своето въображение, като се включат в ателие "Рисуване със светлина" (на 11 май), където водещите ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби на мобилния си телефон.

Народен театър "Иван Вазов"

Голямата изненада за всички малки и пораснали деца ще бъде фасадата на Народния театър "Иван Вазов". В годината, в която доайенът на българската илюстрация за деца Любен Зидаров можеше да чества своята 100-годишнина, фасадата на театъра ще прикани публиката да се отправи към едно магическо пътуване из света на приказките и вълшебствата, илюстрирано от неговите ръце.

Площад "Славейков"

Дигитални артисти от три държави ще покажат колко вълнуващо може да бъде всяко пътешествие върху фасадата на сградата на пл. "Славейков" №11. Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови пък ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети.

Площад "България"

Артистичният маршрут на LUNAR ще отведе публиката и на пл. "България". Там ще може да бъде видяна светлинната скулптура Introspection на шведския артист Филип Якобсон, създадена от дърво и светлина.

Национален дворец на културата

Само на метри от Националния дворец на културата ще се проведе първият парад на светлините, част от фестивалната програма.

Подлезът между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски"

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще постави постоянната светлинна инсталация "Във вихъра на града". Творбата ще бъде създадена в подлеза между бул. "Васил Левски" и ул. "Георги С. Раковски" от студенти от Националната художествена академия след доброволческа акция по почистване на пространството.

Sofia Ring Мall

Разходката из превърнатата в галерия на открито София ще продължи и в първата локация, извън центъра, която е част от фестивала. Фасадата на Sofia Ring Мall ще бъде облята от изкуството на артиста и фотограф Хайнц Куздас.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com