Уникално! Цвете забавя глобалното затопляне и лекува страшна болест

Шотландски учени успели да извлекат специфичен химикал

Уникално! Цвете забавя глобалното затопляне и лекува страшна болест | StandartNews.com

Оказва се, че едно цвете може да помогне да намалим вредните емисии в природата, а също така и да забавим опустошителното въздействие на една от сериозните болести на нашето съвремие – Алцхаймер. Става въпрос за нарциса, предаде Нова тв.

Шотландски учени успели да извлекат от цветето специфичен химикал, наричан хемантамин, и да докажат в лабораторни условия, че той може да намали с около 30% вредните емисии от преживни животни. Метанът е вторият най-често срещан парников газ след въглеродния диоксид и се отделя от добитък като крави и овце, когато се оригват.

Половината от емисиите от метан в Обединеното кралство идват от крави, а глобално тези животни са виновни за 14% от парниковите газове. Това кара учени от цял свят да търсят решение на проблема.

В Шотландския колеж по земеделие използвали изкуствен стомах на крава, за да проверят какво се случва, ако към храната ѝ се прибави хемантамин. След като установяват, че метанът намалява, сега опитите продължават с истински животни във ферми в Уелс, където вече се отглеждат нарциси за лекарства.

„Отглеждаме нарциси по хълмовете на Уелс - на около 300 метра надморска височина. Идеята да ги отглеждаме толкова високо е, че те са стресирани и поради това, като част от защитната си система, произвеждат химикал, наречен галантамин. Интересуваме се от него, тъй като е одобрен медикамент за лечение на Алцхаймер”, казва фермер от Уелс.

Производството на нарциси в страната с цел създаване на лекарство за облекчаване симптомите на болестта започва през 2018 г. Цветята вече се изнасят за фармацевтични компании в редица страни като САЩ и Канада.

Освен че са готови да търсят различни алтернативи за намаляване на вредния за околната среда метан, фермерите искат да са сигурни, че прибавянето на екстракт от нарциси в храната на животните е безвредно за тях. Също така и колко често трябва да се прави и колко би струвало. Така че ще бъде ли нарцисът спасител в битката с глобалното затопляне, предстои да разберем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай