Уникален кръст откриха археолози в Сандански

Уникален кръст откриха археолози в Сандански | StandartNews.com

Благоевград. Aрхеолози попаднаха на ценно откритие при работата си по проект „Археологически парк Сандански". В изкопа, предвиден за построяване на отводнителен зид, в близост до баптистерия /б.а.- кръщелня/ бе намерен масивен бронзов кръст с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра.

„Това е раннохристиянски кръст от 5-6 век, рядка и интересна находка. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. по този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа", заяви директорът на Археологическия музей в курортния град Владимир Петков.

Разпятието е оформено с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в други археологическите обекти. Подобни християнски символи са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до 7 век е бил под юрисдикцията на римския папа. „Такъв кръст не е откриван досега в региона. Дадохме го за почистване в Националния исторически музей, след като говорихме с директора му Божидар Димитров. Скоро ще го върнат и ще го експонираме в епископската базилика. натъкнахме се и на помещение, което е с под от мозайка. Намерихме и тухлено съоръжение, което отдолу е с пещ, а отгоре има обърнат конус", каза още Владимир Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай