Уникален барелеф на бог Митра вече в Музея за история в София

Уникален барелеф на бог Митра вече в Музея за история в София | StandartNews.com

София. Уникален мраморен барелеф на бог Митра е най-новата находка в Музея за история на София. За голяма наша изненада буквално преди няколко месеца, граждани предадоха този паметник на бог Митра, намерен в околностите на София, който показва, че култът към Митра освен в идеалния център на града, е имало някакво вероятно интересно представяне и в периферията. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

„Тъй като култът е мистериален, той изисква провеждането на различни тайни церемонии, някои от които са изисквали усамотяване. В част от тези мистерии на Митра е играела роля една пещера, в която новопосвещаваният трябва да преспи и да извърши определени ритуали и най-вероятно в околностите на София имало такъв периферен обект, където са се извършвали част от мистериите и може би този изключително интересен паметник произлиза от такъв обект", смята Чобанов.

Според него, е възможно той да е бил и тук в центъра и по различни причини да е напуснал храма, да е бил отнесен, но няма по-конкретна информация. „Основно в рамките на култа към Митра се съдържат 3 сцени, които са известни чрез най-различни подобни паметници, но нашият е уникален. В първата сцена се вижда раждането на бог Митра от скала – това е началото на неговото появяване. Във втората сцена се вижда как Митра пренася в жертва бик. В третата сцена се вижда как Митра пирува заедно със слънчевия бог. Именно по линия на слънцепочитанието на слънчевия бог, митраизмът се доближава до редица други соларни култове и там са допирателните с християнството", допълни Чобанов. „Митра е нещо като месианска фигура, той е човек, а не въплътения бог, който изминавайки една дълга стълбица от събития се превръща в божество, тоест от човек към божество, едно развитие на духовната личност", разказа Тодор Чобанов.

Мраморният релеф на бог Митра е находка с важно научно значение, тъй като подобни открития са рядкост, твърдят специалистите от музея, цитрани от бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай